Placek dyniowy – Pumpkin pie
Mega szybki i prosty , gdyż oparty na gotowym cieście francuskim , a co tam ..nie zawsze trzeba zgrywać bohatera i ginąć od szrapnera 😉 Czasem warto ułatwić sobie życie i użyć gotowca .
Potrzeby :
1 rolka ciasta francuskiego Ćwiartka dużej dyni ,koniecznie o ciemno pomarańczowym miąższu kilka goździków pół szklanki cukru , płaska łyżeczka kwasku cytrynowego szczypta mielonego kardamonu
Potrzebna nam będzie średniej wielkości forma do tarty . Dynię obieramy ze skóry i kroimy w kostkę , wrzucamy do garnka razem z przyprawami ( goździki, kardamon i cukier ) dolewamy mniej ,niż pół szklanki wody i smażymy na konfiturę ( dynia szybko się rozgotowuje i zagęszcza już po około 15-20 minutach. Musi być gęsta ! . Odstawiamy do ostygnięcia . W między czasie, ciasto francuskie rozwijamy i dzielimy na dwie połowy , jedną wylepiamy dno ,a drugą zostawiamy na przykrycie góry . Trzeba być troszkę artystą , bo ciasto jest kwadratowe ,a foremka okrągła ,ale świetnie się klei, niczym ciastolina ,więc nie jest źle 😉 Jak nasza konfitura ostygnie , wygrzebujemy z niej goździki , niczym igły ze stogu siana i wykładamy ją na przygotowaną formę z ciastem , górę zakrywamy ,pozostawionym płatem ciasta i zalepiamy brzegi razem . W wierzchniej warstwie, robimy nacięcia i tu znowu można być artystą , co wytniemy – to upieczemy .. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 C i pieczemy tak długo , aż wierzchnia warstwa się zezłoci i podniesie . Kroimy, jak porządnie ostygnie . Placek , jest delikatny i dość mocno się kruszy ,więc ostrożnie . Ja podaję go z łyżką ,gęstego jogurtu i przyprószam cynamonem… pycha 😉
Mmm, wygląda kusząco 🙂