Placki z dyni i ziemniaków po Gruzińsku
Placki ziemniaczane czy dyniowe zawsze są mile widzianym gościem na obiedzie w naszym domu . Najlepiej jak są mieszane , czyli wielowarzywne 😉 Ta wersja po Gruzińsku ,zyskała szczególną sympatię mojego starszego syna . Chrupiące , aromatyczne i pyszne . Oczywiście nie jest to kuchnia Gruzji tylko nawa zapożyczona dla potrzeb segregacji przepisów 😉 Bardzo aromatyczny gulasz drobiowy z pieczarkami doskonale zgrał się ze smakiem placków . Pychotka po prostu 😉
Składniki :
placki :
- 4 ziemniaki
- 1 cebula
- 1/2 dyni Hokkaido , takiej mniejszej 😉
- 1 jajko
- 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1/2 szklanki piwa
- 1 płaska łyżeczka mielonych ziaren kolendry
- sól do smaku
gulasz :
- 0,5 kg udek kurczaka bez kości i skóry
- 6-7 pieczarek
- 1 cebula
- 1 żółta papryka grubościenna
- 1 czerwone chilli
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 2 łyżki śmietany kremówki
- 1/2 płaskiej łyżeczki mielonego kminku
- 1 szklanka wody
- mąka rozmieszana z wodą do zagęszczenia sosu
Ziemniaki i dynie obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach . Dodajemy do nich jajko , kolendrę , mąkę , piwo i sól do smaku . Mieszamy aż powstanie gęste ciasto . Smażymy na złoty kolor z obu stron , starając się żeby placki były cienkie , wtedy staną się pysznie chrupiące . Udka płukamy , usuwamy resztki tłuszczu , kroimy w dość dużą kostkę . Na patelni podsmażamy pokrojoną w piórka cebulę razem z plastrami pieczarek , paskami papryki i kminkiem .
Dokładamy wyciśnięty praską czosnek . Jak już wszystkie warzywa zaczną mięknąć , wrzucamy mięso z udek , solimy do smaku . Mieszamy i smażymy około 6 minut . Po tym czasie zalewamy szklanką wody , zmniejszamy gaz i dodajemy koncentrat pomidorowy .
Przykrywamy pokrywką i dusimy około 15 minut . Po tym czasie dodajemy kremówkę , doprowadzamy do wrzenia i zagęszczamy sos do lubianej konsystencji ,mąką rozrobioną z wodą . Na talerzach układamy gorące placki , obok sporą ilość gulaszu i serwujemy na gorąco 😉 Smacznego !