Polędwiczki wieprzowe z sosem serowo-pieczarkowym
To świetna propozycja na niedzielny obiad i nie tylko . Wspaniale soczyste i aromatyczne polędwiczki tonące w gęstym serowym sosie z nutką pieczarek . Czy może być coś bardziej smakowitego ? Pewnie może ..ale dzisiaj pozachwycam się tym daniem 😉 Jest bardzo proste w przygotowaniu i uda się nawet początkującym kucharzom , a zachwyci niemal każdego amatora mięsnych potraw 😉
Składniki na 4 osoby:
- 1 polędwica wieprzowa o wadze około 0,5 kg
- 0,25 kg pieczarek ( około 10 szt )
- 2 serki topione masdamer lub gouda
- 100 ml śmietanki słodkiej
- 1/2 cebuli
- 3 ząbki czosnku
- szczypta mielonej gałki muszkatołowej
- sól , pieprz do smaku
- 1 łyżka masła
- natka pietruszki do dekoracji
Polędwicę oczyszczamy z błonek i wszelkich farfocli 😉 Kroimy na plastry 1 cm grubości , wkładamy do miski , skrapiamy lekko olejem i dodajemy do niej dwa wyciśnięte przez praskę ząbki czosnku – wszystko mieszamy , wcierając delikatnie czosnek w mięso . Odstawiamy na godzinę do lodówki .Pieczarki pokroić w plastry , średniej grubości . Cebulkę drobno posiekać, jeden ząbek czosnku wydusić praska i dodać do cebulki .
Oba składniki podsmażyć na patelni na maśle , aż zrobią się złociste i pachnące , zmniejszyć ogień , dolać śmietankę , dołożyć oba serki topione i mieszając , gotując na małym ogniu , doprowadzić do rozpuszczenia serka i uzyskania gęstego sosu . Doprawiamy solą i pieprzem , odstawiamy na bok . Na drugiej patelni rozgrzewamy odrobinę oleju , układamy polędwiczki, solimy i smażymy na dużym ogniu aż się lekko zarumienią około 2 minut na jedną stronę ( jak na zdjęciu ) i przewracamy na druga stronę , powtarzając czynność . Na talerz wykładamy gęsty sos serowo-pieczarkowy , a na nim nasze delikatne polędwiczki . Posypujemy natką , pieprzem i gotowe 😉 Smacznego !