Szynka drobiowa z szynkowara

Szynka drobiowa z szynkowara 

Uwielbiam szynkowar , można za pomocą tego prymitywnego urządzenia wykonać naprawdę pyszne i zdrowe wędliny dla najbliższych . Ta drobiowa szyneczka powstała z mieszanych piersi kurczaka i indyka . Prosty i nie skomplikowany przepis , a efekt jest wspaniały …Co tu wiele pisać , lepiej spróbować 😉 

Szynka drobiowa z szynkowara

Składniki na średni szynkowar :

IMG_1885IMG_1886

Piersi z indyka i kurczaka mielimy maszynką o małych oczkach , dodajemy wodę , sól , pieprz , cukier i suchą żelatynę w proszku . Następnie długo i cierpliwie wygniatamy , mieszając mięso rękami , aż zacznie się porządnie kleić do rąk i utworzy zwartą kluchę . Do szynkowara wkładamy woreczek , a do niego wrzucamy wyrobione mięso , dokładnie upychając i dociskając aż pozbędziemy się powietrza . Wstawiamy do garnka z wodą , tak,żeby woda sięgała 2 cm niżej niż pokrywa . Gotujemy-parzymy  w temperaturze 70 C , przez około 60 minut . Po tym czasie wyjmujemy szynkowar , otwieramy i odstawiamy całość do przestygnięcia. Ostudzony  szynkowar wstawiamy do lodówki na noc . Drugiego dnia możemy już wędlinę kroić . Smacznego 😉

IMG_1887IMG_1888

 

1 thought on “Szynka drobiowa z szynkowara”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *