Potrawka z kalafiora, fasolki i młodych ziemniaczków
Pyszna duszona potrawka w wersji wege, choć nie to było moim celem 😉 Doskonała jako samodzielne danie lub dodatek do mięsnego dania. Uwielbiam takie jednogarnkowce, proste i szybkie do przygotowania. Łagodny maślano śmietankowy sos sprawia że trafia w gusta wielu osób, a szczególnie dzieci. Polecam , wypróbuj może i Ty polubisz 😉
składniki na 3-4 osoby:
- 1/2 małego kalafiora
- 0,5 kg malutkich świeżych ziemniaków lub pokrojonych większych
- 0,5 kg fasolki szparagowej
- 2 duże łyżki masła
- 2 duże łyżki mąki pszennej
- około 1,5 – 2 szklanki mleka
- 1 ząbek czosnku
- 1/2 płaskiej łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
- sól, pieprz do smaku
Kalafior podziel na małe różyczki. Ziemniaki oskrob, fasolkę potnij na małe odcinki. Jeśli masz większe ziemniaki, pokrój je na mniejsze kawałki żeby ugotowały się równo z kalafiorem i fasolką. Rozgrzej na patelni masło, wrzuć warzywa i ziemniaki.
Przesmaż na wolnym ogniu około 5-6 minut. Następnie podlej mlekiem, dorzuć wyciśnięty praską czosnek, gałkę, sól, pieprz do smaku. Przykryj pokrywką i duś na małym ogniu. Często doglądaj bo mleko lubi kipieć . Jak ziemniaki zrobią się miękkie, dodaj mąkę rozrobioną z wodą i zagęść do lubianej konsystencji. Gotowe 😉 Serwuj na gorąco jako samodzielne danie np. posypane koperkiem lub jako dodatek 😉 Smacznego!
mmmm, jadłabym!