Prosta surówka „Mocy”
Surówka „Mocy” to prosty przepis na dostarczenie organizmowi dużej porcji witamin, bez sztucznych suplementów 😉 Jej moc opiera się głównie na niesamowitych właściwościach leczniczych czosnku i natki pietruszki. Reszta składników też nie jest pozbawiona witamin itp. ale ma znaczenie głównie kulinarne 😉 Mówiąc szczerze to właśnie smak jest największym atutem tej prostej surówki. Jak wszystkie świeże nie obrobione warzywa jest najzwyczajniej w świecie zdrowym wyborem i doskonałym towarzyszem np. schabowego czy pieczonego kuraka 😉 Tak więc nie czaj się tylko obczaj przepis i wyczaruj trochę kuchennej magii w kilka minut 😉
składniki:
- ćwiartka małej główki, białej kapusty
- 1 duża marchewka lub 2 mniejsze
- duży pęczek natki pietruszki
dresing:
- 2 łyżki octu jabłkowego
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 1 łyżka miodu
- 4 ząbki czosnku, wyciśnięte praską
- sól, pieprz do smaku
Kapustę poszatkuj drobno jak tylko możesz. Dodaj do niej startą na tarce o grubych oczkach marchewkę i posiekaną natkę pietruszki. Składniki z listy dresing wymieszaj ze sobą i wlej do warzyw. Wymieszaj lekko ugniatając aż kapusta nieco zmięknie, a reszta warzyw puści sok. Odstaw na 30 minut. Po tym czasie ponownie zamieszaj i gotowe. Smacznego ! 😉
Czosnek to najlepszy dodatek do każdego rodzaju potraw. Osobiście „wciskam” go gdzie tylko jest to możliwe. Polecam zapoznać się dogłębnie jak cudowne ma właściwości. Działa praktycznie jak naturalny antybiotyk, i podobno nieźle wpływa na odporność. Myślę, że wczasach, gdy rządzi Covid, działanie czosnku jest zbawienne. Surówka super! Na pewno spróbuję