Quiche z pieczarkami i kurczakiem

Quiche z pieczarkami i kurczakiem

Latem często robię ta potrawę , tak jak tarty , jest doskonały na zimno i na ciepło , a do tego bardzo wydajny , jeśli chodzi o porcje 😉 Jednym załatwiam obiad i kolację , bo zawsze zostaje kawałeczek . Składniki można komponować dowolnie , wbrew pozorom , nie jest to pracochłonna potrawa . Przy pierwszej próbie takie się wydaje , ale kolejny raz już nie sprawia żadnych trudności . Polecam , naprawdę smaczne i efektowne danie . 

quiche z pieczarkami i kurczakiem

Składniki :

ciasto :

masa jajeczna:

farsz :

  • 1 filet z kurczaka
  • 150 g boczku wędzonego
  • 8 pieczarek
  • 1 duża cebula
  • 3 -4 liście z ogonkami buraka naciowego
  • 2 ząbki czosnku

IMG_4288IMG_4292

Masło siekamy , dodajemy do niego mąkę , sól i zagniatamy w kruszonkę . Dodajemy jajko i wyrabiamy na gładką masę , jak już zacznie odchodzić od rak , formujemy kulę , owijamy folią i wkładamy do lodówki na 30 minut . Teraz możemy przygotować składniki na farsz . Kurczaka , cebulę , pieczarki , boczek i liście z łodygami kroimy w równe kawałki ( jak  na zdjęciu ) . Podsmażamy na patelni boczek razem z cebulką , jak już będą rumiane , wkładamy pieczarki -smażymy mieszając około 2-3 minut  , dodajemy kurczaka , solimy , pieprzymy i dodajemy wyciśnięty praską czosnek. Smażymy całość jeszcze około 6 minut .

IMG_4294IMG_4295

Odstawiamy do przestygnięcia . Na patelni rozgrzewamy odrobinę masła i blanszujemy na nim posiekane liście , doprawiając lekko solą i pieprzem . Dodajemy je do pozostałych składników i mieszamy . Teraz czas wyjąć schłodzone ciasto i rozwałkować je na okrągły placek , większy niż forma w której ma się piec . Grubość ciasta po rozwałkowaniu , powinna wynosić około 0,5 cm . Delikatnie układamy ciasto w wysmarowanej tłuszczem formie , nakłuwamy widelcem , wykładamy folią i wysypujemy grochem lub fasolą -ważne, żeby nie wyrosło ( groch , czy fasola posłużą nam do kolejnych jeśli je przechowamy ) . Piekarnik nagrzewamy do 180 C i do gorącego wstawiamy spód , najlepiej na niższą półkę .

IMG_4298IMG_4299

Pieczemy 15 minut . Wyjmujemy , ściągamy folię z ziarnami ( odkładamy , może kiedyś się przyda do drugiego wypieku ) , wkładamy ponownie do piekarnika na 13 minut . Po tym czasie wyjmujemy ciasto i stawiamy do przestygnięcia . Składniki na masę łączymy ze sobą i miksujemy mikserem na średnich obrotach , tylko tyle ,żeby się połączyły . Na cieście układamy podsmażony farsz , zalewamy masą jajeczną i wstawiamy ostatni raz do piekarnika na 30 minut , temperatura jak poprzednio 180 C -piekarnik gorący . Po upływie tego czasu quiche jest gotowe , lepiej się kroi jak troszkę przestygnie 😉 Smacznego 😉

 

3 thoughts on “Quiche z pieczarkami i kurczakiem”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *