Ramen , super zupa w wydaniu domowym
Ramen , to ostatnio ulubiona, zupa ,moich chłopców . Mogą ją jeść codziennie . Ta prosta historia ma swój początek w dzień bicia kurczaków . Wiem brzmi okrutnie , ale domowe kurczaki hodowane z miłością w godnych warunkach , uwierzcie ,że są bardziej humanitarną, formą spożycia mięsa, niż te kupne fermowego chowu . Ale do rzeczy , tak więc było sporo korpusów pozostałych po filetowaniu , a to doskonały surowiec na pyszny ramen . Tak więc go uczyniłam . Dodałam jeszcze korpusik królika i wyszło genialne , zdrowe i odżywcze danie z historią 😉 Ramen ma jeszcze tą zaletę ,że cokolwiek do niego wrzucisz lub podasz jest ok , bo ramen to taki śmietnik tygodnia i wszystkiego po trochu 😉 Ramen to także ,ważny element kultury wschodu, obecny w wielu kuchniach z tego rejonu. Jest to kawałek, kuchni japońskiej do której trafił z chin… multiculti … 😉 Polecam ,bo rozgrzewa nie tylko żołądek, ale i serducha 😉 Puśćcie wodze fantazji i ramenujcie po swojemu 😉
składniki na 3 – 4 osoby:
wywar ;
- 2 korpusy kurczaka , najlepiej domowego chowu
- 1 korpus z królika ( może być kaczki lub kości wieprzowe , ważne ,żeby było kilka gatunków kości)
- 2 liry wody
- 2 cebule opalone nad ogniem
- 2 marchewki
- 2 liście kapusty , zwinięte i przewiązane
- 3 gałązki selera naciowego
- 2 korzenie pietruszki , opalone nad ogniem
- kawałek pora
- 2 czerwone strąki , świeżego chilli
- 1 główka czosnku przecięta w poprzek , nie obierana
- 1 gałka muszkatołowa ( kulka ), rozbita młotkiem
- 2 łyżki ziaren pieprzu czarnego
- 5 plastrów świeżego imbiru
- 4 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżka sosu rybnego
- 1 łyżka mielonych ziaren kolendry
- 1 gwiazdka anyżu
- sól ,do smaku
dodatki :
- 2 jajka kurze ugotowane na twardo
- kilka grzybów mun , namoczonych we wrzątku
- pęczek dymki
- 1 czerwona papryka spiczasta
- 1 strąk chilli , świeżego
- makaron ramen
- kawałek dyni , słodkiej , np Hokkaido
Składniki z listy wywar , umieszczamy w garnku o dużej pojemności ,żeby podczas gotowania nie wykipiało . Gotujemy na małym ogniu , tak żeby tylko pykało, przez co najmniej trzy godziny . Po tym czasie odcedzamy rosół od zawartości . Kości obieramy z mięsa . Odławiamy także gotowaną marchewkę i kroimy w cieniutkie zapałki . Odcedzony bulion odstawiamy . Makaron ramen przygotowujemy według wskazań producenta , na opakowaniu . Teraz gorący makaron, nakładamy do miseczek , zalewamy ramenem . Dekorujemy pokrojoną w zapałki dynią ( surową ) i marchewką z wywaru , kawałkami mięsa obranego z korpusów . Następnie krojone ,grzyby mun i gotowane jajko przekrojone na pół . Na koniec sypiemy, posiekaną dymką i chilli . Serwujemy na gorąco , dodatki do ramen ,mogą być dowolne 😉 . Smacznego !