Ramen , super zupa w wydaniu domowym

Ramen , super zupa w wydaniu domowym

Ramen , to ostatnio ulubiona, zupa ,moich chłopców . Mogą ją jeść codziennie . Ta prosta historia ma swój początek w dzień bicia kurczaków . Wiem brzmi okrutnie , ale domowe kurczaki hodowane z miłością w godnych warunkach , uwierzcie ,że są bardziej humanitarną, formą spożycia mięsa, niż te kupne fermowego chowu . Ale do rzeczy , tak więc było sporo korpusów pozostałych po filetowaniu , a to doskonały surowiec na pyszny ramen . Tak więc go uczyniłam . Dodałam jeszcze korpusik królika i wyszło genialne , zdrowe i odżywcze danie z historią 😉  Ramen ma jeszcze tą zaletę ,że cokolwiek do niego wrzucisz lub podasz jest ok , bo ramen to taki śmietnik tygodnia i wszystkiego po trochu 😉 Ramen to także ,ważny element kultury wschodu, obecny w wielu kuchniach z tego rejonu. Jest to kawałek, kuchni japońskiej do której trafił z chin… multiculti … 😉 Polecam ,bo rozgrzewa nie tylko żołądek, ale  i serducha 😉 Puśćcie wodze fantazji i ramenujcie po swojemu 😉

składniki  na 3 – 4 osoby:

wywar ;

  • 2 korpusy kurczaka , najlepiej domowego chowu
  • 1 korpus z królika ( może być kaczki lub kości wieprzowe , ważne ,żeby było kilka gatunków kości)
  • 2 liry wody
  • 2 cebule opalone nad ogniem
  • 2 marchewki
  • 2 liście kapusty , zwinięte i przewiązane
  • 3 gałązki selera naciowego
  • 2 korzenie pietruszki , opalone nad ogniem
  • kawałek pora
  • 2 czerwone strąki , świeżego chilli
  • 1 główka czosnku przecięta w poprzek , nie obierana
  • 1 gałka muszkatołowa ( kulka ), rozbita młotkiem
  • 2 łyżki ziaren pieprzu czarnego
  • 5 plastrów świeżego imbiru
  • 4 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka sosu rybnego
  • 1 łyżka mielonych ziaren kolendry
  • 1 gwiazdka anyżu
  • sól ,do smaku

dodatki :

  • 2 jajka kurze ugotowane na twardo
  • kilka grzybów mun , namoczonych we wrzątku
  • pęczek dymki
  • 1 czerwona papryka spiczasta
  • 1 strąk chilli , świeżego
  • makaron ramen
  • kawałek dyni , słodkiej , np Hokkaido

Składniki z listy wywar , umieszczamy w garnku o dużej pojemności ,żeby podczas gotowania nie wykipiało . Gotujemy na małym ogniu , tak żeby tylko pykało, przez co najmniej trzy godziny . Po tym czasie odcedzamy rosół od zawartości . Kości obieramy z mięsa . Odławiamy także gotowaną marchewkę i kroimy w cieniutkie zapałki . Odcedzony bulion odstawiamy .  Makaron ramen przygotowujemy według wskazań producenta , na opakowaniu . Teraz gorący makaron, nakładamy do miseczek , zalewamy ramenem . Dekorujemy pokrojoną w zapałki dynią ( surową )  i marchewką z wywaru , kawałkami mięsa obranego z korpusów . Następnie krojone ,grzyby mun i gotowane jajko przekrojone na pół . Na koniec sypiemy, posiekaną dymką i chilli . Serwujemy na gorąco , dodatki do ramen ,mogą być dowolne 😉 . Smacznego !


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *