Roladki z karkówki z farszem a’la pizza pieczarkowa, genialny obiad

Rate this post

Roladki z karkówki z farszem a’la pizza pieczarkowa, genialny obiad

Roladki to naprawdę genialny obiad, pod warunkiem że są ciekawe i soczyste. Nie lubię suchego, wiórowatego mięcha włażącego w zębiska 😉 Ten przepis to taka wariacja, bardzo swobodna i domowa. Farsz powstał z pomysłu jak wykorzystać resztkę pieczarek i wcisnąć ją dzieciakom 😉 Wiadomo wszyscy kochają pizzę..no prawie ale większość zdecydowanie 😉 Tak więc połączenie karkówki i pizzowego farszu dało efekt jaki był łatwy do przewidzenia. Jeden z najlepszych obiadów jakie można w miarę szybko zaserwować do frytek 😉 Polecam !

składniki na 4 osoby:

  • 4 plastry karkówki średniej grubości

farsz:

  • 0,5 kg pieczarek
  • 1 mała cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 4 plastry sera dowolnego rodzaju ( może być nawet topiony w plastrach 😉 )
  • 4 łyżki ketchupu pikantnego
  • oregano
  • sól, pieprz do smaku
dodatkowo:
  • masło do smażenia
  • bułka tarta do obtoczenia
  • 2 roztrzepane jajka
  • olej rzepakowy



Pieczarki pokrój, cebulę także, czosnek wyciśnij praską. Podsmaż wszystko na maśle z dodatkiem soli do smaku, aż całość nabierze złocistego kolorku. Odstaw do wystygnięcia. Karkówkę rozbij cieniutko tłuczkiem z obu stron. Każdy plaster posmaruj ketchupem.

Łyżka na plaster. Połóż farsz pieczarkowy i ser. Dopraw oregano, solą i pieprzem do smaku. Zawiń jak zrazy. Obtocz kolejno, najpierw w roztrzepanym jajku, następnie w bułce tartej. Lekko dociskając, żeby nadać roladkom ładny kształt i mocno zlepić. Czynność powtórz dwukrotnie, to zapobiegnie wyciekom sera.

Gotowe roladki schłodź w lodówce około 30 minut do godziny. Następnie usmaż na rozgrzanym głębokim oleju, na średnim ogniu. Dość często obracając. Do momentu, aż panierka nabierze złotego koloru. Serwuj na gorąco z dowolnymi dodatkami 😉 Smacznego!

Odwiedź nas także tu:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *