Turecka zupa Lemon Chicken, pyszny obiad

5/5 - (3 votes)

Turecka zupa Lemon Chicken, pyszny obiad

Ta zupa to istny cud. Po prostu eksplozja smaku i nowa nuta. Troszkę znudzona tradycyjnymi zupami, poszperałam nieco w internecie i znalazłam właśnie taki przepis. W zasadzie to kilkanaście przepisów na turecką zupę cytrynową z kurczakiem. Tak więc zaciągnęłam z każdej wersji to co mi pasowało i wsadziłam do własnego gara 😉 Wyszło pysznie. W Turcji chyba jak u nas w Polsce jest jedno danie np. bigos.. i nieskończoność jego wersji 😉 Polecam jest lekka, pyszna i całkowicie inna od innych zup 😉

składniki:

  • 6 szklanek bulionu z kurczaka ( najlepiej z domowego chowu)
  • 0,5 szklanki ryżu jaśminowego
  • 2 szklanki ugotowanego, rozdrobnionego kurczaka ( najlepiej wiejskiego jest bardziej aromatyczny)
  • 1 żółtko duże  lub 2 mniejsze
  • 1/4 szklanki soku z cytryny
  • 2,5 łyżki gęstej śmietany tureckiej lub naszej do zup tylko naprawdę gęstej
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/4 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
  • natka pietruszki i płatki chili do dekoracji



W  garnku zagotuj bulion z kurczaka i dodaj ryż. Zmniejsz ogień, przykryj garnek i gotuj, aż ryż będzie w połowie ugotowany, czyli około 15 minut . Wrzuć kurczaka i kontynuuj gotowanie, aż ryż będzie całkowicie ugotowany. W drugiej misce wymieszaj żółtko, sok z cytryny i śmietanę. Żeby zapobiec zwarzeniu się masy, cały czas mieszając, dolewaj do niej gorącego bulionu zaczerpniętego z garnka. Nie przejmuj się jeśli wpadnie Ci do tego ryż. Po zmieszaniu masy z chochelką gorącego bulionu jak wyżej, zdejmij zupę z ognia i powoli dodawaj masę, ciągle mieszając.. Ponownie postaw na gazie.

Zupę można gotować na małym ogniu do zgęstnienia, należy tylko nie doprowadzać do wrzenia, bo masa z żółtkiem, którą dodałeś wcześniej, może się zważyć. Jeśli Ci jednak, mimo wszystkich środków jakie podjąłeś, zupa się zwarzyła, da się ją uratować. Weź blender i zmiksuj ją na krem, będzie tak samo pyszna 😉  Dopraw solą i pieprzem oraz udekoruj natką pietruszki i płatkami chili które nadadzą przyjemnej ostrości 😉 . Smacznego!

Odwiedź nas także tu:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *