Ryż smażony z warzywami
Smażony ryż , to albo odzysk resztek po dniu poprzednim , albo świetny sposób na ożywienie codziennych posiłków . Proste danie , które najlepiej wychodzi przyrządzone z wok-a , chociaż z tradycyjnym chińskim , nie ma wiele wspólnego 😉 Świetnie sprawdza się także w roli dodatku do świątecznego obiadu , jest lekki , kolorowy i niesamowicie pyszny , a do tego robi się go dosłownie w parę minut . W moim domu często gości w towarzystwie ryb lub dań , które podajemy bez sosu . Polecam 😉
Składniki :
- 1 szklanka ryżu
- 1/2 małej zielonej cukinii
- 1/2 żółtej papryki
- 1/2 czerwonej papryki
- 1 średnia marchewka
- 1 cebula ( może być czerwona będzie bardziej kolorowo )
- olej do smażenia
- 1 płaska łyżeczka czosnku granulowanego
- 1/2 łyżeczki chilli
- 1 łyżeczka cukru
- 2 płaskie łyżeczki soli
- 1 płaska łyżeczka mielonego imbiru
Ryż gotujemy jak do obiadu , przelewamy gorący przez sitko o małych oczkach i przepłukujemy zimną wodą , aż całkowicie wystygnie ( hartujemy ) . Wszystkie warzywa siekamy drobniutko , jak tylko umiemy , optymalnie wielkości ziarenek ryżu , no ale , nie zawsze się udaje być tak precyzyjnym 😉 Najlepiej jeśli dysponujemy wok-em , rozgrzewamy w nim olej i wrzucamy warzywa , smażymy na bardzo dużym ogniu , cały czas mieszając , aż zmiękną . Dodajemy ryż , przyprawy i smażymy jeszcze jakieś 10 minut cały czas mieszając ,żeby uniknąć przypalenia . Gotowe , proste i pyszne 😉
Uwielbiam! co prawda recepturę robię trochę inną, ale w ogóle zamysł ryżu z warzywami jest pycha! Muszę spróbować z cukinią i chili, takiego połączenia nie próbowałam 🙂