Sałatka grillowa ” Rozpustny Grek w Pekinie „
Rozpustny Grek w Pekinie, to sałatka , która naprawdę jest rozpustna . Zawiera wszystko co było pod ręką , a jednak smakuje jak kawałek nieba … Dlaczego w Pekinie , bo na kapuście pekińskiej 😉 Ważywożercy , wegetarianie lub grillownicy , docenią tą prostą spontaniczną pozycję kulinarną . Genialna na grilla , pasuje do każdego mięsiwa , a sama jest także ideałem … Moje chłopaki , wredniacko wyjadali ser labnech … cóż był własnej roboty więc jak zawsze przedłożyli go nad resztę .. 😉 Polecam !
składniki :
- 1/2 małej kapusty pekińskiej
- 1 papryka czerwona
- 1 papryka biała
- 1 mała puszka kukurydzy
- 2 garście liści szpinaku
- 6 kulek sera labnech lub fety
- 1 cebula czerwona
- zielone oliwki faszerowane papryką
dresing :
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżki ciemnego, gęstego octu balsamicznego – krem
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka suszonej bazylii
- 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- sól , pieprz do smaku
Warzywa kroimy , siekamy , odcedzamy … Jak kto lubi i ma fantazję 😉 Ważne , żeby wszystko wylądowało na jednym półmisku .. 😉 Składniki na dresing łączymy ze sobą w miseczce . Gotowym dresingiem polewamy warzywa , na wierzchu kruszymy ser labnech , układamy oliwki i gotowe . Serwujemy na świeżo 😉 Smacznego !
Fajnie się nazywa 🙂
ajajajaj bedzie jedzone w weekend 😀
Skąd ten rozpustny Grek?!