Sałatka z zielonych pomidorów z czosnkiem i bazylią – zimowe przetwory
Nadeszła jesień , nie wszystko zdążyło dojrzeć , a szkoda wyrzucać . Nie lubię tradycyjnych sałatek z zielonych pomidorów, więc wymyśliłam własny przepis . Ta wersja bardzo mi smakuje , domownikom także , więc jest ok. 😉
Potrzebne składniki :
5 l zielonych pomidorów ( małe wiaderko ) 1,5 szklanki octu 2 szklanki cukru 1 główka czosnku 1 torebka suszonej bazylii 2 szklanki oleju 2 łyżki soli 1,5 kg cebuli
Pomidory płukamy i kroimy na pół ,a potem każdą połówkę w średniej grubości w paski . Cebulę obieramy i kroimy w podobne do pomidorów kawałki . Wszystko wrzucamy do miski . Czosnek obieramy , wyciskamy przez praskę i dodajemy do pomidorów i cebuli . Posypujemy wszystko bazylią , solą i cukrem . Dolewamy olej i ocet -mieszamy .
Zostawiamy sałatkę na noc ,żeby puściła sok ( fajnie pachnie już na tym etapie 😉 ) . Na drugi dzień , przekładamy sałatkę do słoików, ugniatając lekko, zalewamy sokiem ,który puściła i zakręcamy słoiki . Pasteryzujemy 15-20 minut . Gotowa ..ma fajny smak z nutką czosnku i bazylii .. 😉
Akurat przyniosłam sobie z piwnicy słoiczek, co prawda bez bazylii, ale w następnym roku spróbuję Twojej wersji:)