Schab z sosem cebulowym
Pyszny soczysty schab z grilla serwowany z sosem cebulowym to jedno z naszych ulubionych dań obiadowych. Proste do zrobienia , cieszy wszystkich domowników . Aromatyczny sos cebulowy jest tu niekwestionowaną gwiazdą . Ten o tyle różni się od innych, że jego konsystencja nie jest gładka , co tylko wzbogaca teksturę potrawy 😉 Polecam tanie danie , które szybko się robi , taki kuchenny pewniak . Jedyna wada to mało efektowny kolor sosu , cóż nie wszystko jest w barwach tęczy 😉
składniki na 4 osoby:
- 4 grube plastry schabu bez tłuszczu
- szczypta suszonego majeranku
- sól , pieprz do smaku
- 1 łyżka oleju rzepakowego
- sos cebulowy :
- 4 raczej duże cebule
- 1 kostka bulionowa mięsna ( pieczeniowa ) 2 szklanki wody
- 1 płaska łyżka brązowego cukru
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka octu balsamicznego , ciemnego
- sól , pieprz do smaku
- 1 łyżka mąki pszennej , rozrobiona z wodą do zagęszczenia sosu
- masło do duszenia cebuli , około 1 łyżki
Schab delikatnie rozbijamy na kotlety , uważając żeby nie były zbyt cienkie . Każdy kawałek solimy , pieprzymy do smaku i nacieramy olejem oraz suszonym majerankiem . Odstawiamy przynajmniej na godzinę do lodówki . W międzyczasie warto przygotować sos cebulowy . Cebulę obieramy , czosnek wyciskamy praską i rumienimy na maśle z cukrem. Jak już cebula zrobi się miękka ale jeszcze nie przypieczona wlewamy wodę .
Doprowadzamy do wrzenia , ocet balsamiczny sól do smaku i dusimy pod przykryciem na małym ogniu około 20 minut . Po tym czasie sos zagęszczamy mąką rozrobioną z wodą do lubianej konsystencji i doprawiamy pieprzem . Schab grillujemy krótko na mocno rozgrzanej patelni grillowej z obu stron . Wykładamy na talerze i polewamy sosem cebulowym . Serwujemy na gorąco z dowolnymi dodatkami 😉 Smacznego!