Schab z wyszynkiem , czyli z serem szynkowym
Schab z wyszynkiem z serem szynkowym i oczywiście szynką , to taka modyfikacja … Troszkę z cordon blue , a trochę ze schaboszczaka .. a co tam jak kombinować to międzynarodowo i z rozmachem 😉 Pyszna potrawa , a już genialnie smakuje w niej właśnie ser topiony w plastrach , szynkowy . Genialny , cały smak i efekt potrawy to właśnie zasługa tego serka . Genialnie proste , szybkie w wykonaniu , nieco mniej nudne niż zwykły kotlet klepany .. 😉 Polecam !
składniki na 3 kotlety :
- 3 grube plastry schabu ( takie około 2 cm )
- 6 plasterków sera topionego z szynką ( np. hohland, lactima itd )
- 3 duże plastry szynki włoskiej ( np. Krakus )
- czosnek granulowany , sól , pieprz do smaku
dodatkowo :
- 2 jajka
- 1,5 szklanki bułki tartej do obtoczenia
Schab rozklepujemy średnio cieńko . Ma utworzyć spory kawał kotleta . Solimy , pieprzymy , doprawiamy obficie granulowanym czosnkiem do smaku . Układamy na każdym plaster szynki i dwa plasterki sera , złożone na połówki , żeby nie wyciekł podczas smażenia . Składamy na pół jak byśmy zamykali książkę ( patrz foto 😉 ) Dociskamy dłońmi , żeby zamknąć brzegu i ścisnąć wszystko co w środku .
Obtaczamy w roztrzepanym jajku , następnie w bułce tartej . Umieszczamy na około 30 minut w lodówce ,żeby mięso stężało , wtedy przy smażeniu nie rozpadnie się . Smażymy na dość głębokim oleju , najlepiej rzepakowym . Kiedy kotlety będą rumiane z obu stron , zdejmujemy z patelni , odsączamy na papierowym ręczniku i serwujemy na gorąco . Ser powinien , wypływać lawą z kotleta , taki jest najlepszy… 😉 Smacznego !
Smakowicie to wygląda, zjadłbym 😀