Schabowe , nadziewane roladki , pomysł na grilla

5/5 - (7 votes)

Schabowe , nadziewane roladki , pomysł na grilla

Schabowe roladki , mogą ożywić i urozmaicić nasze grillowanie 😉 Nie wiem jak Wy , ale my czasami mamy dość karkówki , kiełbasy , kaszanki i marzy się coś więcej niż tylko klasyka … Takie schabowe roladki idealnie , wpasują się w to życzenie . Kremowy ser mozzarella i pasta pieczarkowa , a wszystko otulone cieniutkim boczkiem…mniam .. Niebo w gębie . Polecam , szczególnie , że sezon dopiero się zaczyna i mimo kiepskiej pogody , warto poświęcić troszkę czasu na kulinarne doznania 😉

Składniki na 4 osoby :

  • 4 średnio grube plastry schabu z warkoczem , czyli upraszczając , bez odcinania tłuszczu 😉
  • 2 kulki mozzarelli
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego
  • sól  , pieprz do smaku

pasta pieczarkowa :

  • 9-10 pieczarek
  • 1 cebula
  • 1/2 płaskiej łyżeczki gałki muszkatołowej
  • sól , pieprz do smaku
  • masło do smażenia

Składniki z listy pasta pieczarkowa , kroimy na małe kawałki , podsmażamy na maśle aż całkowicie zmiękną i się zrumienią . Na koniec doprawiamy solą , gałką i pieprzem do smaku . Studzimy i blendujemy na średnio gładką pastę .Schab musi być ten trochę gorszy , czyli z warkoczem tłuszczu i ciemnego mięsa , wtedy będzie bardziej delikatny i soczysty .Plastry schabu , rozklepujemy cieniutko , najlepiej przez folię . Każdy plaster solimy , pieprzymy , smarujemy pastą pieczarkową  i układamy na nim gruby kawałek mozzarelli . Zwijamy jak zrazy , a następnie owijamy cieniutkimi plasterkami boczku.



Tak przygotowane, wkładamy do lodówki na noc lub na kilka godzin . Mięso z pastą pieczarkową ,stężeje i roladki nie będą się rozpadać podczas grillowania . Grillujemy według uznania i swoich tajnych arkanów 😉  Schab tak przygotowany jest soczysty i kruchy , po prostu idealny .Świetnie smakuje nawet na zimno jako dodatek do kanapek , choć zdecydowanie na gorąco jest po prostu boski   😉 Smacznego !

Odwiedź nas także tu:

2 thoughts on “Schabowe , nadziewane roladki , pomysł na grilla”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *