Schabowe , nadziewane roladki , pomysł na grilla
Schabowe roladki , mogą ożywić i urozmaicić nasze grillowanie 😉 Nie wiem jak Wy , ale my czasami mamy dość karkówki , kiełbasy , kaszanki i marzy się coś więcej niż tylko klasyka … Takie schabowe roladki idealnie , wpasują się w to życzenie . Kremowy ser mozzarella i pasta pieczarkowa , a wszystko otulone cieniutkim boczkiem…mniam .. Niebo w gębie . Polecam , szczególnie , że sezon dopiero się zaczyna i mimo kiepskiej pogody , warto poświęcić troszkę czasu na kulinarne doznania 😉
Składniki na 4 osoby :
- 4 średnio grube plastry schabu z warkoczem , czyli upraszczając , bez odcinania tłuszczu 😉
- 2 kulki mozzarelli
- 1 łyżeczka czosnku granulowanego
- sól , pieprz do smaku
pasta pieczarkowa :
- 9-10 pieczarek
- 1 cebula
- 1/2 płaskiej łyżeczki gałki muszkatołowej
- sól , pieprz do smaku
- masło do smażenia
Składniki z listy pasta pieczarkowa , kroimy na małe kawałki , podsmażamy na maśle aż całkowicie zmiękną i się zrumienią . Na koniec doprawiamy solą , gałką i pieprzem do smaku . Studzimy i blendujemy na średnio gładką pastę .Schab musi być ten trochę gorszy , czyli z warkoczem tłuszczu i ciemnego mięsa , wtedy będzie bardziej delikatny i soczysty .Plastry schabu , rozklepujemy cieniutko , najlepiej przez folię . Każdy plaster solimy , pieprzymy , smarujemy pastą pieczarkową i układamy na nim gruby kawałek mozzarelli . Zwijamy jak zrazy , a następnie owijamy cieniutkimi plasterkami boczku.
Tak przygotowane, wkładamy do lodówki na noc lub na kilka godzin . Mięso z pastą pieczarkową ,stężeje i roladki nie będą się rozpadać podczas grillowania . Grillujemy według uznania i swoich tajnych arkanów 😉 Schab tak przygotowany jest soczysty i kruchy , po prostu idealny .Świetnie smakuje nawet na zimno jako dodatek do kanapek , choć zdecydowanie na gorąco jest po prostu boski 😉 Smacznego !
U mnie te roladki wyszły bardzo suche za pierwszym razem. Za drugim dodałem nieco masła do farszu i to zniwelowało problem.
Muszę przyznać, że robią wrażenie 😀