Schabowe roladki leśniczego
Pyszne roladki leśniczego , to kolejna potrawa z wykorzystaniem leśnych grzybów , które zaatakowały nas w tym roku plagą urodzaju. Jako zagorzały grzybiarz nie podaruję sobie skorzystania z takiego dobrodziejstwa , choć obecnie to już wręcz udręka 😉 Uwielbiam grzyby pod każdą postacią , a szczególnie w sosie w towarzystwie mięska i bekonu… Ach pychota 😉 Polecam smakowite , widowiskowe i proste , czego chcieć więcej 😉
składniki dla 3 osób :
- 3 grube kawałki schabu , najlepiej z warkoczem , to ten gorszy , troszkę tłusty 😉
- 6 plastrów serka topionego szynkowego ( Hochland lub Lactima )
- kawałek wędzonego na zimno boczku , dobrej jakości
- 1 cebula
- czosnek granulowany
- 8-10 podgrzybków lub innych grzybów leśnych , świeżych
- 6 plastrów cienkiego bekonu
- musztarda Horcice ( lub inna ostro słodka , grubo mielona 😉 )
- 2 kostki bulionowe mięsne o smaku pieczeni ( czasami trzeba skorzystać z chemii 😉 )
- 2 szklanki wody
- 1 łyżeczka miodu
- sól ,pieprz do smaku
- 3 łyżeczki masła
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej rozrobiona w 3 łyżkach wody do zagęszczenia sosu
- świeży tymianek do dekoracji i dla zapachu
Kawałki schabu, rozklepujemy cieniutko przez woreczek . Solimy , pieprzymy , każdy smarujemy musztardą , a następnie układamy na nim ser i posiekany w drobną kostkę boczek ( dwa plastry sera na jeden kawałek mięsa ) . Zwijamy , delikatnie dociskamy . Smażymy z obu stron na złoty kolor w raczej głębokim tłuszczu . Czas to około 10-15 minut w zależności od grubości roladek . W małym rondelku roztapiamy jedną łyżeczkę masła , wlewamy wodę ( dwie szklanki ) dodajemy mięsne kostki bulionowe , pieczeniowe .. uff przebaczcie ale wszystko dla ludzi ,nawet te kostki od czasu do czasu nikogo nie zabiją, a życie nieco ułatwią 😉 Doprowadzamy do wrzenia , doprawiamy granulowanym czosnkiem do smaku i łyżeczką miodu .
Na koniec zagęszczamy mąką ziemniaczaną, rozpuszczoną z woda do lubianej konsystencji . . Szybki sos pieczeniowy, gotowy 😉 . Grzyby oczyszczamy , kroimy w plasterki , smażymy z cebulą na maśle ( dwie łyżeczki lub więcej jeśli nie boicie się tłuszczu 😉 ) . Doprawiamy solą , pieprzem do smaku .Bekon kroimy na kawałki , wytapiamy w piekarniku do czasu ,aż zrobi się chrupiący. Na talerz wylewamy sos , układamy na nim pokrojone w plastry roladki , dekorujemy smażonymi grzybami oraz bekonem i świeżym tymiankiem . Serwujemy na gorąco z dowolnymi dodatkami 😉 Smacznego !
Miam!