Schabowe roladki leśniczego

Schabowe roladki leśniczego

Pyszne roladki leśniczego , to kolejna potrawa z wykorzystaniem leśnych grzybów , które zaatakowały nas w tym roku plagą urodzaju. Jako zagorzały grzybiarz nie podaruję sobie skorzystania z takiego dobrodziejstwa , choć obecnie to już wręcz udręka 😉 Uwielbiam grzyby pod każdą postacią , a szczególnie w sosie w towarzystwie mięska i bekonu… Ach pychota 😉 Polecam smakowite , widowiskowe i proste , czego chcieć więcej 😉 

składniki dla 3 osób :

  • 3 grube kawałki schabu , najlepiej z warkoczem , to ten gorszy , troszkę tłusty 😉
  • 6 plastrów serka topionego szynkowego ( Hochland lub Lactima )
  • kawałek wędzonego na zimno  boczku , dobrej jakości
  • 1 cebula
  • czosnek granulowany
  • 8-10 podgrzybków lub innych grzybów leśnych , świeżych
  • 6 plastrów cienkiego bekonu
  • musztarda Horcice ( lub inna ostro słodka , grubo mielona 😉 )
  • 2 kostki bulionowe mięsne o smaku pieczeni ( czasami trzeba skorzystać z chemii 😉 )
  • 2 szklanki wody
  • 1 łyżeczka miodu
  • sól ,pieprz do smaku
  • 3 łyżeczki masła
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej rozrobiona w 3 łyżkach wody do zagęszczenia sosu
  • świeży tymianek do dekoracji i dla zapachu

Kawałki schabu, rozklepujemy cieniutko przez woreczek . Solimy , pieprzymy , każdy smarujemy musztardą , a następnie układamy na nim ser i posiekany w drobną kostkę boczek  (  dwa plastry sera na jeden kawałek mięsa  ) . Zwijamy , delikatnie dociskamy  . Smażymy z obu stron na złoty kolor w raczej głębokim tłuszczu . Czas to około 10-15 minut w zależności od grubości roladek . W małym rondelku roztapiamy jedną łyżeczkę masła , wlewamy wodę ( dwie szklanki ) dodajemy mięsne kostki bulionowe , pieczeniowe .. uff przebaczcie ale wszystko dla ludzi ,nawet te kostki od czasu do czasu nikogo nie zabiją, a życie nieco ułatwią  😉  Doprowadzamy do wrzenia , doprawiamy granulowanym czosnkiem do smaku i łyżeczką miodu .



Na koniec zagęszczamy mąką ziemniaczaną, rozpuszczoną z woda do lubianej konsystencji .  . Szybki sos pieczeniowy, gotowy 😉 . Grzyby oczyszczamy , kroimy w plasterki , smażymy z cebulą na maśle ( dwie łyżeczki lub więcej jeśli nie boicie się tłuszczu 😉 ) . Doprawiamy solą , pieprzem do smaku .Bekon kroimy na kawałki , wytapiamy w piekarniku do czasu ,aż zrobi się chrupiący.  Na talerz wylewamy sos , układamy na nim pokrojone w plastry roladki , dekorujemy smażonymi grzybami oraz bekonem i świeżym tymiankiem . Serwujemy na gorąco z dowolnymi dodatkami 😉 Smacznego !

1 thought on “Schabowe roladki leśniczego”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *