Serowe paluszki
Nie wszystkie dzieci lubią paluszki rybne , ale wszystkie kochają paluszki serowe , to stwierdzenie można zaryzykować . Chociaż mój młodszy syn do czwartego roku życia nienawidził sera , teraz zmienił swoje kulinarne fascynacje i wręcz kocha ser , ale tylko na ciepło 😉 Za dziećmi nie nadążymy , ale z obiadem zdążymy na pewno , jeśli zrobimy coś tak prostego jak paluszki serowe , które są pyszne , bo oczywiście nie są zdrowe . No cóż nie tylko zdrowymi rzeczami człowiek żyje , a grzechy przysparzają nam uciechy 😉 Więc nie ma co się krygować i trzeba spróbować . Pyszne i tyle mogę Wam powiedzieć 😉
Składniki :
- 3 plastry ,żółtego sera edam , gouda lub inny o grubości 2 cm
- 2 jajka
- bułka tarta do obtoczenia
- 1 łyżka czosnku granulowanego
- 1 łyżka papryki mielonej , słodkiej
- sól , pieprz do smaku
- olej do smażenia
Ser kroimy na paluszki – pasy o przekroju kwadratu i grubości około 2 x 2 cm ( oczywiście nie musimy mierzyć miarką , nie na tym to polega 😉 ) W miseczce roztrzepujemy jajka . Bułkę tartą ( około 1 szklanki ) mieszamy z czosnkiem , solą ( łyżeczka ) , pieprzem . Ser najpierw obtaczamy w jajku , następnie w bułce z przyprawami , znowu w jaku i na koniec ponownie w bułce , dokładnie dociskając bułkę do sera ,żeby przy smażeniu nie wyciekał na patelnię . Smażymy krótko , na bardzo rozgrzanej patelni , do momentu aż się zarumienią , ściągamy i odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku . Podajemy od razu na gorąco – inaczej nie będzie się ciągnął przy krojeniu, a to najfajniejsze . Doskonale smakują z sosem pomidorowym , ketchupem czy żurawiną . Smacznego 😉