Serowe paluszki

Serowe paluszki

Nie wszystkie dzieci lubią paluszki rybne , ale wszystkie kochają paluszki serowe , to stwierdzenie można zaryzykować . Chociaż mój młodszy syn do czwartego roku życia nienawidził sera , teraz zmienił swoje kulinarne fascynacje i wręcz kocha ser , ale tylko na ciepło 😉 Za dziećmi nie nadążymy , ale z obiadem zdążymy na pewno , jeśli zrobimy coś tak prostego jak paluszki serowe , które są pyszne , bo oczywiście nie są zdrowe . No cóż nie tylko zdrowymi rzeczami człowiek żyje , a grzechy przysparzają nam uciechy 😉 Więc nie ma co się krygować i trzeba spróbować . Pyszne i tyle mogę Wam powiedzieć 😉 

paluszki serowe

Składniki :

  • 3 plastry ,żółtego  sera edam , gouda lub inny o grubości 2 cm
  • 2 jajka
  • bułka tarta do obtoczenia
  • 1 łyżka czosnku granulowanego
  • 1 łyżka papryki mielonej , słodkiej 
  • sól , pieprz do smaku
  • olej do smażenia

IMG_7362

Ser kroimy na paluszki – pasy o przekroju kwadratu i grubości około 2 x 2 cm ( oczywiście nie musimy mierzyć miarką , nie na tym to polega 😉 ) W miseczce roztrzepujemy jajka . Bułkę tartą ( około 1 szklanki ) mieszamy z czosnkiem , solą ( łyżeczka )  , pieprzem . Ser najpierw obtaczamy w jajku , następnie w bułce z przyprawami , znowu w jaku i na koniec ponownie w bułce , dokładnie dociskając bułkę do sera ,żeby przy smażeniu nie wyciekał na patelnię . Smażymy krótko , na bardzo rozgrzanej patelni , do momentu aż się zarumienią , ściągamy i odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku . Podajemy od razu na gorąco  – inaczej nie będzie się ciągnął przy krojeniu, a to najfajniejsze  . Doskonale smakują z sosem pomidorowym , ketchupem czy żurawiną . Smacznego 😉

IMG_7363

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *