Słodka pomidorówka na koncentracie ze śmietanką
To nieśmiertelny przepis w moim domu . Robię różne odmiany ,że tak to ujmę , tej zupy , po włosku , ze świeżych pomidorów , po indyjsku , toskańsku itp itd.. ale wszystkie wysiadają przy tej . Zdecydowanie jest to przepis , który nie znudzi się nam chyba nigdy i zawsze będziemy do niego wracać . Powstał w prozaiczny sposób , jako dziecko zwykła była dla mnie zbyt kwaśna i nie chciałam jej jeść , a do tego nie było śmietanki a ja uwielbiałam zupy ze śmietana i inne dla mnie nie istniały , tak więc moja babcia zakombinowała i stworzyła pomidorówę ,taką , którą nawet taki niejadek jak ja chciał wpucować ze smakiem 😉 Zupa jest delikatna , aksamitna i naprawdę świetna w smaku ..no chyba że ktoś w ogóle nie lubi pomidorów 😉
Składniki na średni garnek
- 1-2 korpusy kurczaka
- 2 kostki bulionowe drobiowe
- 1 marchewka
- 1 korzeń pietruszki
- 1 mały koncentrat pomidorowy w słoiczku ( standardowy 😉 )
- 2 łyżki cukru ( zupa wcale nie będzie bardzo słodka , straci tylko ostrą kwaskowatość )
- sól , pieprz do smaku
- 100 ml słodkiej śmietanki 10 %
- 1 łyżeczka mąki
- 2 garści drobnego makaronu
Korpusy , płukamy i oczyszczamy ze wszystkich dyndających farfocli itp .Wkładamy do garnka z wodą , dodajemy obrana i pokrojoną w kostkę marchewkę i pietruszkę , kostki rosołowe , gotujemy do czasu ,aż mięso będzie odchodzić od korpusów . Korpusy wyławiamy , jak trzeba dolewamy wodę ( czasami odparowuje ) , dodajemy koncentrat pomidorowy, cukier , makaron i gotujemy jakieś 15 minut . W między czasie zdejmujemy z korpusów mięso i wrzucamy z powrotem do zupy . W szklance rozprowadzamy mąkę w śmietance ( po to ,żeby śmietana się nie zważyła w zupie i zrobiła twarogu 😉 ) , dolewamy do zupy mieszając , doprawiamy solą i pieprzem wedle smaku , zagotowujemy . Gotowe , zupa jest pyszna i sycąca , ja lubię ją sączyć z kubeczka wieczorem w chłodne dni.. 😉
Domowa pomidorówka-najlepsza 🙂