Słoneczna zupa z indykiem
Wspaniała i zdrowa słoneczna zupa na indyczych skrzydłach . Prosta w przygotowaniu aromatyczna,a nawet bym powiedziała że śliczna 😉 , dzięki dodaniu przyprawy curry . Jeśli ktoś kocha zupy, tak, jak ja , będzie nią zachwycony . Pasuje na każdą porę roku , doskonała na świeżo , zaraz po ugotowaniu i drugiego dnia po odgrzaniu . Po prostu dobra, uczciwa , zupa 😉
Składniki na 4 porcje :
- 2 skrzydła indycze
- 2 duże marchewki
- 1 duża pietruszka
- 2 spore cebule
- kawałek pora – niezbyt duży
- 1/2 szklanki pęczaku
- 1 ząbek czosnku
- sól ,chilli do smaku
- 1 łyżeczka curry
- 1 łyżka masła klarowanego
Cebulę obieramy i kroimy , tak samo pora oraz czosnek . Wszystko podsmażamy w garnku na klarowanym maśle , do momentu , aż cebula i por zmiękną . Następnie dodajemy obraną , pokrojoną marchew, pietruszkę i umyte oraz podzielone skrzydła indycze , solimy , zalewamy wodą ( około 3 L ) . Dusimy – gotujemy na wolnym ogniu pod przykryciem , do momentu aż mięso będzie miękkie , a cebula zacznie się rozgotowywać . Odławiamy skrzydła , odstawiamy , a zupę delikatnie rozdrabniamy blenderem , nie na krem – tylko trochę , do momentu uzyskania złotej barwy . Doprawiamy curry i chilli , wsypujemy pęczak i gotujemy , tak długo aż kasza będzie miękka . Na koniec wkładamy skrzydła ,żeby się podgrzały , po czym wykładamy na talerze, można udekorować szczypiorkiem i gotowe . Smacznego 😉