Smażona , orientalna kostka ziemniaczana
Smażona , orientalna kostka ziemniaczana , to potrawa niebanalna . Całkowicie inny sposób na pospolitego ziemniaka . Moi chłopcy zachwycili się tym prostym daniem. Mimo że podejrzliwie zerkali na małe kostki z ziemniaków o żółtym odcieniu 😉 . Szybkie w wykonaniu , nie wymaga skomplikowanych składników , zakładzie smakiem na kolana 😉 Pyszne , proste ..czego więcej wymagać ..ziemniak zawsze rządzi 😉
Składniki :
- 4-5 ziemniaków średniej wielkości
- 2 boczniaki
- 1 mała cebula
- 1/2 płaskiej łyżeczki kurkumy
- 1/2 płaskiej łyżeczki curry – łagodnego
- 1/2 łyżeczki cukru
- 1/2 płaskiej łyżeczki ,mielonych nasion czarnuszki
- 1 płaska łyżeczka granulowanego czosnku
- sól , chilli do smaku
- klarowane masło do smażenia
Ziemniaki obieramy i kroimy w malutka kostkę o wielkości około 0,5 cm x 0,5 cm . Cebulę i boczniaki siekamy . Na klarowanym maśle rumienimy cebulę i boczniaki . Następnie dokładamy ziemniaki , kurkumę , czosnek, cukier,curry, czarnuszkę , sól i chilli do smaku . Smażymy do momentu aż zaczną się pięknie przyrumieniać na złoty kolor . W momencie , kiedy zapach w kuchni zrobił się zniewalający , a ziemniaki miękkie i złociste , możemy przystąpić do serwowania 😉 Podajemy gorące , prosto z patelni . Takie ziemniaki , to doskonały dodatek do wszelakiego mięsa lub np. kalafiora po indyjsku .. 😉 Smacznego !