Smażony , pieczony , kurczak z chilli
Następny pomysł na nieśmiertelnego i niezwyciężonego kurczaka 😉 Tą potrawę zrobimy tylko wtedy, jeśli mamy patelnię z metalową rączką , taką , którą możemy włożyć do piekarnika i zapiec . Warto , kurczak jest soczysty w środku , chrupiący na zewnątrz , a dodatkowo ,podczas pieczenia , wytrąca się z niego doskonały sos . Prosta potrawa , nie wymagająca zdolności kulinarnych , ale za to pyszna ..jak to u prostych dań zazwyczaj bywa 😉 Doskonały do ryżu !
Składniki :
- 5 podudzi z kurczaka ( w zasadzie ,ilość taka , ile osób , przy stole 😉 )
- 1 duża, świeża, papryczka chilli ( lub dwie małe )
- 2 średniej wielkości cebule
- 1 łyżeczka suszonego , mielonego chilli ( płaska )
- 1 łyżeczka cukru lub dwie miodu
- kawałek startego imbiru świeżego lub płaska łyżeczka mielonego, suszonego
- 2 łyżki sosu sojowego jasnego
- sól do smaku
Udka myjemy , oczyszczamy ze wszelkich zbędnych rzeczy . Nacieramy imbirem , solą , proszkiem chilli , miodem lub cukrem oraz sosem sojowym . Odstawiamy do lodówki na noc . Następnego dnia , kurczaka obsmażamy na patelni , na niewielkiej ilości tłuszczu od strony skóry , tak żeby się mocno przyrumieniła . Obracamy i zdejmujemy z gazu . Dodajemy do niego , obraną i pokrojona w piórka cebulę . Na koniec układamy pocięte w cieniutkie paseczki świeże chilli .
Przykrywamy folią i wstawiamy do piekarnika , nagrzanego do 180 C z patelnią na której go obsmażaliśmy ( musi być cała metalowa bez plastikowych , czy ebonitowych elementów ! ) . Pieczemy około 40-50 minut . Zdejmujemy folię i podpiekamy z termoobiegiem , zwiększając temperaturę do 200 C , przez około 10 – 15 minut , tyle żeby skórka nabrała ładnego koloru i stała się chrupiąca . Musicie, wziąć poprawkę przy czasach pieczenia , na fakt ,że każdy piekarnik wypieka nieco inaczej . Gotowe , można podawać , najlepiej z ryżem 😉 Smacznego !