Soczysty kurczak pieczony w woreczku
Pyszny ,soczysty kurczak , zawsze cieszy domowników . Woreczki do pieczenia znacznie ułatwiają jego przyrządzenie . Bez zbędnych zabiegów , kurczak pozostaje soczysty i smaczny . Fakt może i skórka nie jest tak chrupiąca jak pieczonego na butelce , ale ma na tyle swojego uroku , że czasami go przyrządzam właśnie w taki sposób 😉 Polecam niezwykle prosta ale też niezwykle smaczna potrawa 😉
Składniki :
- 1 świeży kurczak , około 1,5 kg
marynata :
- 3 łyżki oleju rzepakowego
- 3 łyżki ketchupu
- 2 łyżki słodkiej, mielonej papryki
- 1 łyżeczka mielonego chilli
- 1 łyżeczka czosnku granulowanego
- 1 łyżka miodu
- 1,5 łyżeczki soli
- dodatkowo :
- woreczki do pieczenia, dość duże
Kurczaka płukamy , osuszamy papierowym ręcznikiem . Składniki na marynatę łączymy ze sobą w miseczce . Tuszkę kurczaka obficie nacieramy marynatą ze wszystkich stron , jak również w środku . Odstawiamy na noc do lodówki . Drugiego dnia umieszczamy zamarynowanego kuraka w woreczku do pieczenia wlewamy do niego 3 łyżki wody i wstawiamy do nagrzanego do 180 C piekarnika . Po 10 minutach zmniejszamy temperaturę do 160 C i pieczemy do momentu , aż skórka nabierze pięknego koloru , a mięso zacznie odchodzić od kości . Dla kurczaka o wadze 1,5 kg to około 1,5- 2 godzin . Serwujemy na gorąco z dowolnymi dodatkami lub na zimno na kanapkach 😉 Smacznego !