Soczysty kurczak pieczony w woreczku

Rate this post

Soczysty kurczak pieczony w woreczku

Pyszny ,soczysty kurczak , zawsze cieszy domowników . Woreczki do pieczenia znacznie ułatwiają jego przyrządzenie . Bez zbędnych zabiegów , kurczak pozostaje soczysty i smaczny . Fakt może i skórka nie jest  tak chrupiąca jak pieczonego na butelce , ale ma na tyle swojego uroku , że czasami go przyrządzam właśnie w taki sposób 😉 Polecam niezwykle prosta ale też niezwykle smaczna potrawa 😉 

Składniki :
  • 1 świeży kurczak , około 1,5 kg
marynata :
  • 3 łyżki  oleju rzepakowego
  • 3 łyżki ketchupu
  • 2 łyżki słodkiej, mielonej papryki
  • 1 łyżeczka mielonego chilli
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego
  • 1 łyżka miodu
  • 1,5 łyżeczki soli
  • dodatkowo :
  • woreczki do pieczenia, dość duże

Kurczaka płukamy , osuszamy papierowym ręcznikiem . Składniki na marynatę łączymy ze sobą w miseczce . Tuszkę kurczaka obficie nacieramy marynatą ze wszystkich stron , jak również w środku . Odstawiamy na noc do lodówki . Drugiego dnia umieszczamy zamarynowanego kuraka w woreczku do pieczenia wlewamy do niego 3 łyżki wody  i wstawiamy do nagrzanego do 180 C piekarnika . Po 10 minutach zmniejszamy temperaturę do 160 C i pieczemy do momentu , aż skórka nabierze pięknego koloru , a mięso zacznie odchodzić od kości . Dla kurczaka o wadze 1,5 kg to około 1,5- 2  godzin . Serwujemy na gorąco z dowolnymi dodatkami lub na zimno na kanapkach 😉 Smacznego !


Odwiedź nas także tu:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *