Surówka zdrowia z kiszonej kapusty

5/5 - (1 vote)

Surówka zdrowia z kiszonej kapusty

Wiadomo wszystkim że kiszona kapusta jest bardzo zdrowa , jak zresztą wszystkie kiszonki . Zawiera mnóstwo dobrych bakterii i witamin , które wspomagają nasz układ trawienny i odpornościowy . Układ trawienny, może nawet dostać turbo jeśli zafundujemy mu szklaneczkę soku z kapustki 😉 Czasem ten aspekt bywa użyteczny , nie polecam jednak podawać tego soku w dzbanku do obiadu , no chyba że macie tyle łazienek ilu domowników siedzi przy stole 😉 No ale wracając do surówki zdrowia , jest banalnie prosta i pyszna . Nie jest to odkrycie ale warto czasem odkopać stare dobre przepisy , żeby się nie kurzyły w kąciku tylko służyły naszym domownikom i nam  😉 

Składniki :
  • dwie garści kiszonej kapusty z marchewką ( najlepiej własnej 😉 )
  • 1 czerwona cebulka
  • 1 czerwone słodkie jabłko
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • 1 łyżeczka miodu wielokwiatowego lub lipowego
  • pieprz do smaku

Kapusta do tej surówki musi być naprawdę dobrej jakości , gdyż ona jest kręgosłupem dania 😉 Z kiepskiej , będzie smakować kiepsko , cudu nie będzie  😉 . Kapustę kroimy na mniejsze części ,żeby się nie ciągnęła .  Dodajemy do niej starte ze skórka jabłko , siekaną cebulkę , olej , pieprz do smaku . Osobiście lubię go sporo sypnąć 😉



Delikatnie wygniatamy , mieszając . Odstawiamy na jakieś 30 minut żeby się przegryzła i to tyle . Prawda że przyjemnie szybka , a do tego smakuje doskonale z każdym mięskiem lub smażonymi kopytkami z okrasą 😉 Smacznego !

Odwiedź nas także tu:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *