Solone liście winogron na „Dolmades” i nie tylko …
Dolmades to grecka odmiana naszych gołąbków , często podawana w formie wegetariańskiej -przepis na nie innym razem .Dzisiaj chce Wam podać przepis na to jak przygotować liście winogron do tej potrawy , tak aby były pod ręką nawet zimą ,gdy ich niema ,a nie ma bez nich dolmades . Liście ze słoika ,używane są także w kuchni bałkańskiej siekane jako dodatek do sałatek lub na ciepło a’la szpinak ,ale o tym innym razem 😉
Lista potrzeb :
- 20-30 liści winogron ,najdelikatniejsze są odmiany o powycinanych listkach ,ale inne też mogą być
- 1 l wody , 1,5 łyżki soli
- kilka ząbków czosnku ( obranych z łupin )
- baldachy kopru z nasionami
Liście myjemy -odcinamy ogonki i składamy po 5 sztuk kładziemy na wierzch koper i zwijamy tak ,żeby koper został w środku . Ruloniki wkładamy do słoików w pozycji pionowej -na baczność , jak na apelu w szkole ,ciasno jeden przy drugim ,niech się tłoczą , tam gdzie dziurka, wtykamy ząbek czosnku ,co by nie miały zbyt luźno . Wodę ( zwykłą kranówę ) zagotowujemy z solą i gorącą zalewą zalewamy liście w słoikach . Odwracamy do góry dnem , a na drugi dzień pasteryzujemy 20 minut . Tak przygotowane są świetną bazą do różnych dań z greckiej kuchni , które ożywią stół z przekąskami lub przystawkami .
oh… co ja tu robię w środku nocy? Już prawie zasypiałam a teraz mam ślinotok…PYCHA!
wyobrażam sobie wspaniałe gołąbki..
Mam trochę takich „krzaczków”… wyobrażam sobie, że robię wino. Czegoś takiego nie widziałem… nie wiem czy bym się skusił.