Solone liście winogron na „Dolmades” i nie tylko…

Solone liście winogron na „Dolmades” i nie tylko …

Dolmades to grecka odmiana naszych gołąbków , często podawana w formie wegetariańskiej -przepis na nie innym razem  .Dzisiaj chce Wam podać przepis na to jak przygotować liście winogron do tej potrawy , tak aby były pod ręką nawet zimą ,gdy ich niema ,a nie ma bez nich dolmades . Liście ze słoika ,używane są także w kuchni bałkańskiej siekane jako dodatek do sałatek lub na ciepło a’la szpinak ,ale o tym innym razem 😉 

IMG_8626 (640x427)

Lista potrzeb :

  • 20-30 liści winogron ,najdelikatniejsze są odmiany o powycinanych listkach ,ale inne też mogą być
  • 1 l wody , 1,5 łyżki soli
  • kilka ząbków czosnku ( obranych z łupin )
  • baldachy kopru z nasionami

IMG_8627 (640x427)

Liście myjemy -odcinamy ogonki i składamy po 5 sztuk kładziemy na wierzch koper i zwijamy tak ,żeby koper został w środku . Ruloniki wkładamy do słoików w pozycji pionowej -na baczność , jak na apelu w szkole ,ciasno jeden przy drugim ,niech się tłoczą  , tam gdzie dziurka, wtykamy ząbek czosnku ,co by nie miały zbyt luźno  . Wodę ( zwykłą kranówę ) zagotowujemy z solą i gorącą zalewą zalewamy liście w słoikach . Odwracamy do góry dnem , a na drugi dzień pasteryzujemy 20 minut . Tak przygotowane są świetną bazą do różnych dań z greckiej kuchni , które ożywią stół z przekąskami lub przystawkami .

IMG_8675 (640x427)

 

2 thoughts on “Solone liście winogron na „Dolmades” i nie tylko…”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *