Drobiowe szaszłyki z jabłkiem i kiełbasą

Rate this post

Drobiowe szaszłyki z jabłkiem i kiełbasą

W końcu każdy dostaje zagwostkę co tu zrobić na obiad ? Jedno luknięcie do lodówki i ..kicha , jest pierś z kurczaka ,ale jedna ..hm..jak u wojowniczki amazońskiej ..jakaś smutna kiszka ,chyba swojska wędzonka ze słusznym stażem na karku  . No to szperamy dalej ,a tam dwa jabłka i cebula -no szału nie ma ,ale coś się stworzy…

IMG_8828 (640x427)

Znalezione nie kradzione..składniki :

  • 2 jabłka średniej wielkości –  winne wczesne ( koniecznie Polskie 😉 )
  • kawałek kiełbasy mocno uwędzonej ,jakiejś myśliwskiej lub wiejskiej
  • cebula czerwona
  • 1 pierś z kurczaka
  • łyżeczka przyprawy pięciu smaków , majeranek suszony ,łyżka oleju
  •   pieprz , sól do smaku  , długie patyczki do szaszłyków, cytryna

IMG_8824 (640x427)

Cebulę kroimy w piórka -dość szerokie , kiełbasę w plastry niezbyt grube, jabłka obieramy kroimy w plastry i skrapiamy cytryną żeby nie ściemniały ( oj lubią po ściemniać jabłuszka gdzieś na boczku -jak budowlańcy na budowie 😉 )  Cycek kurczaka tniemy w kostkę ,posypujemy przyprawą pięciu smaków ,solą ,pieprzem i olejem -mieszamy i odstawiamy na 30 minut .  Po tym czasie wszystko nadziewamy na patyki na przemian : jabłuszko ,kiełbaska ,cebulka,kurczaczek lub inaczej..kolejność wg. upodobań Szaszłyki pieczemy w nagrzanym piekarniku w temperaturze 160C bez termoobiegu ( bo wysuszy i popali nam cebulkę i jabłka )  . Podajemy z czym kto lubi , my wcinamy z ziemniaczanym puree z masłem i tymiankiem .. Mniam.. 😉

IMG_8825 (640x427)

Odwiedź nas także tu:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *