Sos z wędzoną papryką do hamburgerów lub kiełbasek
Czasami mamy dość sztucznych sosów które smakują jak „chemiczny ali ” lub walą octem na odległość , zamiast dodawać aromatu potrawom – zabijają ich smak . Wtedy z przyjemnością sięgniemy po ten sosik , który ma nietypowy smak doskonale podkreślający każde mięsne danie . Pasuje do grilla i do chipsów . U nas wcina się go czasem do schabowego , tak dla urozmaicenia , szczególnie kiedy jemy kotlety na zimno w kanapkach z ogóreczkiem , cebulką i sosikiem z wędzoną papryką 😉
Składniki :
- 2 łyżki ketchupu łagodnego
- 1 czubata łyżka jogurtu greckiego 😉
- 1 łyżka ketchupu diabelskiego lub ognistego
- 1 łyżeczka musztardy rosyjskiej
- 1 łyżeczka wędzonej słodkiej mielonej papryki
- 1/2 łyżeczka czosnku granulowanego
Wszystkie składniki przekładamy do miseczki i mieszamy do uzyskania jednolitej masy . Odstawiamy na godzinę do lodówki , po czym ponownie mieszamy i gotowe . Jeśli chcemy przetrzymać sos parę dni , warto przełożyć go do małego słoiczka ( np po koncentracie ) i schować do lodówki , te 5 dni wytrzyma 😉
Tak się przyglądam,przyglądam…a to białe to co? Jogurt,śmietana,majonez? W przepisie o tym ani słowa.
Bardzo dziękuję , nie ma to jak się śpieszyć i diabła ucieszyć – oczywiste , to jogurt grecki , bez niego było by kiepskie 😉 . Pozdrawiam 😉