Spaghetti z klopsikowym curry
To danie to tak naprawdę połączenie dwóch przepisów i dwóch światów. Mix kuchni włoskiej i indyjskiej , czy udany ? To zależy od indywidualnych upodobań , moje dzieci uwielbiają to połączenie , może dlatego ,że jak pada pytanie „co na obiad” to jeden chce makaron ,a drugi curry , a tak problem z głowy dwa w jednym i nie ma marudzenia .
Składniki :
- 0,5kg mięsa mielonego z indyka
- 0,5 puszki zielonego groszku
- 0,5 szt czerwonej papryki ( małej )
- 0,5 szt papryki żółtej ( małej )
- parę łyżek jogurtu greckiego mieszanka curry lub czerwona pasta curry ( 1 łyżka )
- 1 jajko , sól, chili , kilka listków kolendry lub mitsuby do dekoracji ( jak ktoś nie lubi może być pietruszka 😉 )
- paczka makaronu do spaghetti ,łyżka mąki kartoflanki do zagęszczenia, kostka rosołowa warzywna , łyżeczka cukru
Makaron gotujemy wg. przepisu na opakowaniu . Mięso mielone wyrabiamy z jajkiem, solą , chili i toczymy z niego malutkie kulki ( najmniejsze jakie nam wyjdą ) . Na patelni obsmażamy klopsiki , jak zrobią się złociste dodajemy pokrojoną w paski paprykę ,jeszcze chwilę podsmażamy aż papryka lekko zmięknie, następnie dorzucamy pastę curry ( lub proszek curry ) , dolewamy trochę wody , wrzucamy kostkę rosołową i dusimy do miękkości .Doprawiamy solą, odrobiną cukru i chilli do smaku -jak kto lubi . Kiedy klopsiki są już ugotowane, rozrabiamy mąkę w paru łyżkach wody i zagęszczamy sos do lubianej konsystencji . Na koniec dokładamy odsączone pół puszki zielonego groszku i parę łyżek ( 1-2 łyżki ) jogurtu greckiego, wyłączamy gaz ,dekorujemy mitsubą lub kolendrą i gotowe… Smacznego