Surówka ” pomorska „
Surówka „pomorska ” jak wiele innych surówek , to fajny i szybki dodatek do każdego obiadu . Całkiem dobrze sprawdzi się również jako wkładka do bułki z hot dogiem lub hamburgerem . Prosta w wykonaniu , a do tego zawiera łatwo dostępne zimą warzywa . Z letnich , a do tego własnych była by zapewne lepsza , ale cóż mamy co mamy , a i zimą coś na ząb warto zarzucić 😉 Nieśmiertelna kapusta pekińska , marchewka , troszkę innych dodatków i tworzy się kuchenna magia 😉
Składniki :
- 1/2 małej kapusty pekińskiej
- 1 marchewka , niezbyt duża
- kawałek białej rzodkwi ( dosłownie 6 cm korzenia )
- 1 mała ,czerwona papryka
- 1 średni pomidor , typu pasta
- 1/2 czerwonej cebuli
- mały pęczek natki pietruszki
- 1 płaska łyżeczka cukru
- 1/2 płaskiej łyżeczki czosnku granulowanego
- 1 łyżka białego octu winnego
- 1 łyżeczka oleju słonecznikowego
- 1/2 płaskiej łyżeczki suszonego koperku
- 1/2 płaskiej łyżeczki ziół prowansalskich
- sól , pieprz do smaku
- 1 łyżka majonezu
Kapustę pekińską szatkujemy drobno . Marchew i rzodkiew , ścieramy na tarce od dużych oczkach , oczywiście obraną , o tej porze roku skórka nie jest najlepsza 😉 Paprykę , cebulę obieramy i drobno siekamy , dodajemy do reszty warzyw . Na koniec pokrojony w kostkę pomidor i siekana natka pietruszki . Do warzyw wlewamy ocet winny , olej , koperek,zioła prowansalskie,sól , pieprz do smaku . Wygniatamy ręką , aż warzywa zmiękną i puszczą nieco soku . Na koniec łączymy wszystko z łyżką majonezu , mieszając do połączenia składników . Odstawiamy na 20 minut , ponownie mieszamy i można serwować . Doskonała przystawka dosłownie do wszystkiego 🙂 Smacznego !