Surówka z czerwonej kapusty do obiadu
Surówka z czerwonej kapusty gości u nas ostatnio coraz częściej. Jest smaczna i szybka w wykonaniu, a do tego zdrowa. Teraz kiedy jeszcze nie ma wszystkich nowalijek, kapusta ma swoje pięć minut. Pomijając kwestie kulinarne warto wspomnieć, że wygląda równie apetycznie jak smakuje 😉 Ta wersja jest wyjątkowo prosta i minimalistyczna, a jednak niesamowicie smaczna za co lubię ja najbardziej 😉
Składniki :
- 1 mała główka kapusty czerwonej
- 1 czerwona papryka grubościenna
dresing :
- 1 duży ząbek czosnku
- 3 łyżki dobrej jakości oliwy
- 2 łyżki octu jabłkowego
- 2 łyżki miodu ( może być miód z mniszka 😉 )
- 1 łyżeczka mielonego, czarnego pieprzu
- sól do smaku
Kapustę poszatkuj jak najcieniej się da, tak dosłownie na pergaminowe paseczki 😉 Przełóż do miski. Dodaj równie cienko pokrojoną paprykę i całość wygnieć rękoma,aż wszystko puści sok. Warto użyć rękawiczek, inaczej ręce będziesz mieć jak Smerf 😉 Składniki na dresing zmieszaj ze sobą w szklance, oczywiście czosnek wcześniej wyduś przez praskę 😉 Wlej do kapusty i ponownie po-maltretuj, ugniatając w łapkach. Ten zabieg sprawia, że kapusta jest miękka a składniki przenikają się szybciej. Serwuj na zimno do obiadu, mięsa lub w dowolny inny sposób. Smacznego !