Rybna zapiekanka po francusku

5/5 - (1 vote)

Rybna zapiekanka po francusku

Rybna zapiekanka po francusku, to genialne lekkie i sycące danie. Idealne dla amatorów kremowych, delikatnych, sosów, ryby no i oczywiście ciacha francuskiego. Moja rodzinka uwielbia ciasto francuskie zarówno na słodko jak i w wersjach wytrawnych, lepsze od niego jest tylko ciasto filo które niestety rzadko u nas można złowić w sklepach. Prostota wykonania sprawia, że jest to posiłek wręcz idealny, zdrowy i smaczny. Cóż, jakoś dziś brak weny na jakiś lepszy wstęp, więc ten jest z tych wyduszonych.. Wybacz przyrzekam, że się poprawię i następny nie będzie taki odklepany ale przepis był wart publikacji nawet z takim słabym intro 😉

składniki na 2 osoby:
  • 2 filety rybne, mrożone ( ja użyłam dorsza w kostce, generalnie może być każda ryba którą lubisz)
  • 1 opakowanie ciasta francuskiego (to jedna z tych rzeczy, których nigdy nie zrobię sama chyba, że mi odbije co jest możliwe, choć z drugiej strony, czy wariat może być jeszcze bardziej szalony? 😉 )
  • 1 fenkuł ( koper włoski średniej wielkości)
  • 1 ziemniak dość duży ale nie gigantyczny 😉
  • 1 cebula średniej wielkości
  • 1 opakowanie mrożonych warzyw na patelnię ( Indyjska mieszanka z soczewicą-Biedronka lub inne, oczywiście mogą być też świeże)
  • 6 plastrów sera topionego cheddar
  • 150 ml śmietany kremówki 30 %
  • 1/2 płaskiej łyżeczki, mielonej gałki muszkatołowej
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1 płaska łyżeczka pieprzu cytrynowego
  • sól do smaku
  • masło

Rybę rozmroź, osusz papierowym ręcznikiem i pokrój w kostkę dość dużą, taką 2 x 2 cm.  Na patelni rozgrzej masło i na gorące, wrzuć mieszankę warzyw oraz pokrojonego w kosteczkę ziemniaka,a także pocięty fenkuł. Smaż aż wszystko zmięknie, następnie dopraw gałką, miodem, sokiem z cytryny i solą do smaku. Zalej śmietaną i podduś jeszcze około 5-6 minut. Zawartość patelni przełóż do foremek do zapiekania.



Na wierzchu ułóż surową rybną kostkę i przykryj plastrami sera. Na koniec zamknij całość ciastem francuskim, przylepiając jego brzegi do foremki i nacinając powierzchnię. Zapiekaj w piekarniku nagrzanym do 200 C, do momentu aż ciasto pięknie się przyrumieni.  Serwuj na gorąco. Generalnie ta potrawa jest tak dobra, że nie wymaga żadnych dodatków 😉 Smacznego !

 

 

 

 

Odwiedź nas także tu:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *