Surówka z kiszonej kapusty z papryką , inna niż wszystkie
Kiszona kapusta zawsze jest hitem na początku zimy , kiedy to smakuje najlepiej . Taka własnoręcznie zrobiona z dużą ilością marchewki .. mniam 😉 W dzieciństwie znałam tylko wersję surówki z jej udziałem , pod postacią cebulka , kapusta , olej , jabłko pieprz . U nas w domu inaczej się nie robiło . Teraz prowadzę swój dom i nie widzę powodu żeby się ograniczać . Tym bardziej ,że jak dotąd eksperymenty surówkowe z tym kiszonym warzywem wychodziły genialnie . Małe modyfikacje a duży efekt 😉 Polecam , nieco lżejsza wersja od surówki majonezowej , a równie ciekawa i prosta do zrobienia 😉
Składniki :
- 3 garści kapusty kiszonej , najlepiej własnej 😉
- 1 kawałek białej części pora
- 1/2 małej czerwonej cebuli
- 1 duża zielona papryka grubościenna
- 1 jabłko
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- 2 łyżki miodu
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- pieprz do smaku
- sól , jeśli zajdzie potrzeba 😉
Kapustę lekko odciskamy z nadmiaru soku , przekładamy do miski . Kupną czasem dobrze jest przepłukać , bo bywa bardzo kwaśna , przy swojskiej tego problemu nie ma 😉 Czerwoną cebulę i pora siekamy najdrobniej jak się da . Dokładamy do kapusty . Jabłko ścieramy na tarce o grubych oczkach , ja zazwyczaj nie obieram . Czosnek wyciskamy praską dokładamy do reszty warzyw . Paprykę pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w małe kawałeczki , które także lądują w kapuście 😉 Na koniec siekana drobniutko natka pietruszki , miód , oliwa , pieprz , ewentualnie sól do smaku . Surówkę mieszamy ręką lekko ugniatając . Zostawiamy na pół godzinki , ponownie mieszamy i możemy serwować . Jest pyszna słodko – kwaskowata i aromatyczna . Smacznego !