„Sweet china” zaradny chińczyk
Sweet china, zaradny chińczyk, to danie które możesz zrobić w biegu. Pod warunkiem, że lubisz kuchnię azjatycką i pod ręka zawsze masz słodki sos chilli, bez którego nie można żyć w tym świecie.. 😉 Oczywiście to nasza subiektywna opinia, ale fakt jest taki, że trudno o genialne przyprawy, a ta właśnie taka jest 😉 Polecam, szybkie, tanie i niekłopotliwe w przygotowaniu danie, które zachwyci wszystkich domowników. Nie wiesz co zrobić na obiad, w zabieganym tygodniu ? Zaradny chińczyk ci doradzi, sweet chilli.. 😉
składniki dla 4 osób:
- 3 pojedyncze filety z piersi kurczaka
- 1 marchewka, dość duża
- kawałek pora, biała część, równa wielkości marchewki
- 1 średniej wielkości cebula
- 1 łodyga selera naciowego
- 2 plastry ananasa, pokrojonego w kostkę
- 3 ząbki czosnku
- 7-8 łyżek słodkiego sosu chilli
- sól , chilli do smaku
- dodatkowo:
- ryż
- olej do smażenia
Filety pokrój w kostkę średniej wielkości, oprósz chilli i solą do smaku, wymieszaj z wyciśniętym praską czosnkiem. Rozgrzej woka, wlej olej, wrzuć pokrojone w słupki warzywa, tylko seler naciowy i cebulę , wiadomo inaczej 😉
Smaż aż się zrumienią, następnie dodaj kurczaka i ponownie mieszając, smaż do czasu, aż się przyrumieni.
Dorzuć ananasa, wlej sos chilli i doprowadź do wrzenia. Dopraw solą i chilli do smaku. Gotowe, serwuj z gotowanym ryżem lub makaronem ryżowym, na gorąco. Szybki chińczyk, zaradzi na każdy głód 😉 Smacznego !
No i mam pomysł na obiad. Właśnie myślałam o ryżu.