Świąteczna czekolada, ciasto bez pieczenia
Świąteczna czekolada to rewelacyjna opcja dla tych co tak jak ja niezbyt mają talent do pieczenia 😉 Robi się ją dość szybko i prosto . Smakuje obłędnie i fajnie wygląda. Nie ma co się roztkliwiać i rozpisywać, trzeba po prostu zrobić i konsumować z zachwytem 😉
składniki :
biała czekolada:
- 1 kostka masła ( 250 g )
- 1 mleko w proszku 500 g
- 1 szklanka cukru pudru
- 1/4 szklanka wody
- aromat waniliowy ( 5-6 kropli )
ciemna czekolada:
- 1 kostka masła ( 250 g )
- 1 mleko w proszku 500 g
- 1 szklanka cukru pudru
- 1/2 szklanka wody
- 1/2 szklanki, kakao gorzkiego w proszku
- aromat śmietankowy ( 5-6 kropli )
- 1 płaska łyżeczka cynamonu
dodatkowo:
- czekoladowe płatki śniadaniowe – kulki
- wafelki waniliowe
Przygotowujemy blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Blaszkę o wymiarach 30 × 25 cm jeśli ma być cienka jak na zdjęciu. Lub 24X24 cm jeśli wolisz grubszą czekoladę 😉 W pierwszej kolejności przygotuj ciemną czekoladę. Masło roztop w garnku , nie dopuszczając do wrzenia , dodaj cukier puder, wodę i kakao . Chwilę podgrzewaj mieszając i nie dopuszczając do wrzenia. Gaz redukuj do minimum. Mieszaj nadal, stopniowo dosypując mleko w proszku. I teraz zaczyna się zabawa, bo masa się klei, czepia, generalnie, ciężko się kręci ale połączyć trzeba. Żeby grudek nie było, musisz wymieszać na gładko ;).
Ja pomagam sobie blenderem Taki przydatny tip, który ułatwia życie. Powstałą masę przekładamy na blaszkę, rozprowadzając równą warstwą. Wciskamy w nią wafelki, szybko, zanim zastygnie. A dzieje się to szybko 😉 Teraz bierz się za białą czekoladę. Postępujesz jak przy ciemnej tylko korzystasz ze składników z listy „biała czekolada”.
Ponownie wylewasz masę do blaszki, ale tym razem na ciemną czekoladę. Rozprowadzasz równą warstwą i szybko, zanim zastygnie, posypujesz kulkami czekoladowymi. Lekko dociśnij ręką, żeby kuleczki się zakotwiły 😉 Odstaw do lodówki najlepiej na całą noc. Serwuj schłodzoną 😉 Smacznego!