Szkockie jaja
Jaja po szkocku to potrawa sięgająca swymi korzeniami okolic roku 1700 , choć różnie podają poszczególne źródła . Doprawiane w dość dowolny sposób ( z dodatkiem ziół , musztard itp ) , zawsze otulone mięskiem mielonym , smażone w głębokim tłuszczu w panierce z bułki tartej . Pewnym jest ,że w pubach w Szkocji i Anglii dostaniemy je bez problemu jako lokalne, piwne przekąski , zwyczajowo podawane na zimno . Nam smakowały także na gorąco i to nawet bardziej , a polane ciepłym sosem koperkowo- musztardowym były palce lizać 😉 Polecam to ciekawa i niezwykle smaczna potrawa , odmienna od naszej polskiej kuchni , a jednocześnie bardzo do niej zbliżona .
Składniki :
- mięso mielone ( około 0,4 kg w zależności ile jaj chcemy opakować )
- 5-6 jajek średniej wielkości
- 1 cebulka – średnia
- 1 łyżeczka koncentratu
- 1 łyżeczka musztardy miodowej
- sól , pieprz do smaku
- bułka tarta do otoczenia
sos :
- 2 kopiaste łyżki musztardy łagodnej ( miodowej )
- 1 łyżka masła
- 1 kostka bulionowa drobiowa
- 2 łyżki miodu
- 1/2 pęczka koperku
- 100 ml słodkiej śmietanki 12 %
- 1 ząbek czosnku
- pieprz do smaku
Jajka gotujemy na twardo , studzimy , obieramy ( jedno zostawiamy surowe ) . Mięso mielone przekładamy do miski , dodajemy jedno jajko i 2 łyżki bułki tartej , sól , pieprz , musztardę , koncentrat , a na koniec starta na tarce o grubych oczkach cebulkę . Wszystkie składniki wyrabiamy na gładką masę . Każde ugotowane jajko , otulamy -owijamy mięsem mielonym , tak ,żeby znalazło się w środku . Obtaczamy w bułce tartej i smażymy w głębokim oleju , aż ładnie się zrumienią .
Wyciągamy , układamy szkockie jaja na papierowym ręczniku do odsączenia nadmiaru tłuszczu . Do rondelka wkładamy masło , musztardę , wyciśnięty praską czosnek , miód, rozkruszoną kostkę rosołową i całość podgrzewamy , aż masło się roztopi i połączy ze wszystkimi składnikami . Jak sos zacznie lekko bulgotać , cały czas mieszając dodajemy śmietankę . Jak konsystencja będzie już gładka i jednolita , zdejmujemy garnek z ognia i dodajemy posiekany koperek , doprawiamy pieprzem . Sos nie wymaga soli bo zazwyczaj ma jej dość z musztardy i kostki rosołowej . Podajemy do szkockich jaj i np pure ziemniaczanego 😉 Smacznego