Szybki omlet z pomidorami i pieczarkami
Czasami, ma się ochotę na solidne śniadanie , a nie wiadomo co wciągnąć . Wtedy dobrym pomysłem jest omlet z dodatkami . W tym konkretnym przypadku z pieczarkami , bekonem i świeżym pomidorkiem 😉 Nie jest to ciasto, na rasowy omlet , bo ono było by zbyt delikatne , ale jest pyszne . Mój M. uwielbia omlety , każdy bez wyjątku , a im bardziej wypasione , tym lepiej 😉 Dzieci też nigdy nimi nie gardzą , co najwyżej oczekują nieco innych dodatków i ogromnej ilości sera . Szybkie i proste danie .
Składniki :
omlet :
- 2 jajka
- 1 łyżeczka mąki
- 4 – 5 łyżek mleka
- sól do smaku
dodatkowo :
- 1 mała cebulka
- plaster boczku
- 2-3 pieczarki
- 1-2 małe pomidorki ( najlepiej w dwóch kolorach ,będzie apetyczniej )
- szczypta ziół prowansalskich
- sól do smaku
- szczypiorek do dekoracji
- tłuszcz do smażenia
Jajka roztrzepujemy trzepaczką, razem z mlekiem . Po uzyskaniu jednolitej masy , dodajemy sól , mąkę i ponownie ubijamy trzepaczką . Na patelni ,podsmażamy pieczarki z pokrojonym boczkiem i cebulką , zdejmujemy na talerzyk . Na rozgrzany tłuszcz , wylewamy masę na omlet i smażymy do momentu , aż spód, dość mocno się zetnie . Na jedną połowę , nakładamy pieczarki z cebulką , boczkiem , doprawiamy ziołami prowansalskimi i delikatnie składamy na pół . Wymaga to odrobiny sprytu , ale nie jest trudne . Po chwili , omlet również delikatnie, żeby się nie rozwalił , przewracamy na drugą stronę . Podczas ,całego procesu smażenia , należy uważać ,żeby nie przypalić omleta . Ostrożnie przekładamy na talerz , posypujemy siekanymi pomidorkami i szczypiorkiem . Można jeszcze doprawić solą i pieprzem . Podajemy natychmiast , najlepiej smakuje na gorąco , prosto z patelni . Smacznego !