Szybkie śledzie z pieczoną papryką, idealne na sylwestra

5/5 - (12 votes)

Szybkie śledzie z pieczoną papryką, idealne na sylwestra

Nowy Rok już o krok więc czas poczynić szybkie przygotowania do sylwestrowej nocy. Oczywiście w ten dzień nie może zabraknąć króla polskich stołów czyli śledzia 😉 Ogórki, koreczki i inne bajeczki nie zastąpią poczciwego śledzia z beczki. Zakąska musi być bo inaczej nie da się pić. Oczywiście mowa o zdrowym soku z winogron i czystej źródlanej wodzie.. gdzież by inaczej 😉 To nie przedłużając wstępu , bo i przepis krótki. Przejdźmy do wykonania śledzika, a potem szybko do picia…wody bo śledzik słony i pragnienie wzmaga 😉

Pyszny sylwestrowy śledzik z pieczona papryką

Składniki:

  • 0,5 kg solonych płatów śledziowych bez skóry ( takie zwykłe z solonej wody nie z oleju 😉 )
  • papryka pieczona ( wg przepisu własnego tutaj, lub kupny słoiczek 300g dowolnej marki 😉 )
  • 2 duże cebule białe lub czerwone jak wolisz 😉
  • 1 łyżeczka ziaren gorczycy białej
  • 2 płaskie łyżki słodkiej, mielonej papryki
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki wędzonej
  • 1 łyżeczka papryki mielonej ostrej ( możesz pominąć jak wolisz łagodne lub zastąpić chili jeśli wolisz z kopem 😉 )
  • 5 łyżek oleju słonecznikowego lub rzepakowego

Marynata do śledzi:

  • 1 szklanka octu spirytusowego 10%
  • 2 szklanki wody
  • 1/2 szklanki cukru



Wszystkie składniki na marynatę do śledzi wymieszaj razem do rozpuszczenia cukru. Śledzie umyj w zimnej wodzie, szybko, krótko. Przełóż do słoika, wiaderka lub pojemnika. Zalej płaty śledziowe wcześniej przygotowaną zalewą. Odstaw do lodówki na noc.

Następnego dnia wyjmij śledzie z zalewy, pokrój, przełóż do pojemnika. Dodaj do nich odsączoną i pokrojoną pieczoną paprykę. Dorzuć pokrojoną cebulę oraz wszystkie przyprawy z listy wraz z olejem. Wymieszaj i po godzinie jest już gotowe. Śledzie z pieczoną papryką są tym smaczniejsze im dłużej stoją w lodówce 😉 Smacznego i Szczęśliwego Nowego Roku dla Ciebie i Twojej Rodzinki !  😉

 

Odwiedź nas także tu:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *