Tarta z maślakami
Tarta z maślakami lub jakimikolwiek, innymi ,leśnymi grzybami to właściwy przepis na ten tydzień. Dlaczego ? Bo właśnie jest największy wysyp grzybów jaki widziałam w swoim czterdziesto xxx letnim życiu 😉 Podobno spacer po lesie to samo zdrowie , fakt ale nie w tym roku . Wychodząc na spacer , połączony z grzybobraniem musicie się liczyć z poważnym urazem kręgosłupa i nadwyrężonymi mięśniami rąk . Grzybów jest tyle , że nie da się wyprostować, a koszyki tak przepełnione, że każdy targa po dwa kilku kilowe .. A to nie koniec . Na domiar wszystkiego nabawicie się obłędu , oczopląsu i pomieszania zmysłów , myśląc w jaki sposób te dobra przerobić … Cóż tarta jest jednym z pomysłów , które będę w najbliższych dniach podsuwać . Jak ja kocham grzyby , wszystkie , a najbardziej pachnące podgrzybki i maślaczki 😉 Cudowna pora roku !!
składniki :
ciasto :
- 1 kostka smalcu ( schłodzona w lodówce )
- 1 jajko
- 3 szklanki mąki
- sól , cukier do smaku
- schłodzona, kwaśna śmietana 2 łyżki
- 1/2 płaskiej łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
farsz :
- 1,5 szklanki usmażonych na maśle maślaków
- 1 cebula
- kawałek wędzonego boczku ( najlepiej swojskiego , kopconego 😉 )
- 1 łyżeczka świeżego , otartego tymianku
- 1/2 łyżeczki świeżego siekanego cząbru
- 1 łyżka startego parmezanu
- 1 łyżka masła
- 1,5 szklanki mleka
- 1 łyżka mąki pszennej ( można zastąpić razową jeśli ktoś lubi 😉 )
- 1/2 płaskiej łyżeczki gałki muszkatołowej
- 2 ząbki czosnku
- sól , pieprz do smaku
- 2 jajka
dodatkowo :
- groch lub fasola do obciążenia tary
- folia aluminiowa lub papier do pieczenia
Składniki na ciasto , łączymy ze sobą i wyrabiamy na gładka masę , jeśli zbyt się kruszy , dolewamy po trochu kwaśnej śmietany , do momentu aż zbije się w gładką kulę , po wyrobieniu . Zawijamy w folię aluminiową i umieszczamy na dwie godziny w lodówce. Cebulkę siekamy , czosnek wyciskamy , oba rumienimy na maśle do miękkości . Odstawiamy do wystygnięcia . Boczek kroimy w małą kostkę , wytapiamy na dobrej patelni , pozbywając się nadmiaru tłuszczu i rumieniąc 😉 Także studzimy . Do miski wbijamy jajka , dodajemy mąkę , mleko,gałkę , parmezan,cząber,tymianek, sól , pieprz do smaku . Mieszamy mikserem do uzyskania gładkiej konsystencji . Ciasto na tartę , wyjmujemy z lodówki , rozwałkowujemy na około 0,5 cm , wykładamy nim średnio wysoką ,formę do tarty .
Wcześniej wyłożoną papierem do pieczenia lub wytłuszczoną smalcem . W cieście robimy widelcem dziurki , kładziemy papier do pieczenia i wysypujemy suchy groch ( to , po to ,żeby nie powstał wielki bąbel ) Wstawiamy do nagrzanego piekarnika , do 210 C i podpiekamy około 15 minut . Wyjmujemy ,odstawiamy do przestudzenia . Zdejmujemy groch . Tak przygotowany spód wypełniamy równomiernie smażonymi na maśle maślakami ( lub innymi grzybami ) , posypujemy cebulką z czosnkiem usmażoną wcześniej i na koniec zalewamy masą jajeczno-przyprawową . Posypujemy wierzch smażonym boczkiem . Ponownie wstawiamy do piekarnika , tym razem nagrzanego do 180 C i pieczemy do momentu ,aż wierzch się zrumieni , a masa na tarcie całkowicie się zetnie . Serwujemy lekko przestudzoną , wtedy łatwiej ją pokroić . Smaczna zarówno na zimno jak i na ciepło . Doskonała na obiad , kolację , a nawet do pracy zamiast kanapek 😉 Polecam ! Smacznego !