Udka kurczaka pieczone w majonezie i czosnku
Ta niezwykła potrawa powstała , w wyniku braków..a no tak , zabrakło mi oleju , więc nie było na czym smażyć , a majonez był najtłustszą rzeczą jaką znalazłam w domu – oprócz naszego kota 😉 No i łatwiej było użyć majonezu , niż wytapiać tłuszczyk z kochanego kociaka .. 😉 Tak więc , ratując kocie życie i żołądki domowników postanowiłam jednak użyć majonezu , wyszło wspaniale , okazało się ,że kurczak dostał pyszną skórkę i nietypowy smak , a mięsko pozostało niebywale soczyste … Nawet kotu skapnął kawałek , za stresy .. 😉
Składniki na 2 osoby :
- 2 tylne ćwiartki z kurczaka
- 1/2 łyżeczki granulowanego czosnku
- 1/2 łyżeczki estragonu
- 1/2 łyżeczki ostrej papryki ( lub słodkiej jeśli ktoś woli )
- sól do smaku
- 3 czubate łyżki majonezu
Kurczaka płukamy , obcinamy ze wszystkich nadmiarów tłuszczu , skór itp farfocli 😉 Osuszamy papierowym ręcznikiem , następnie nacieramy z obu stron , czosnkiem , solą ,papryką i estragonem . Blaszkę do pieczenia smarujemy łyżką majonezu w miejscu , w którym ułożymy udka i kładziemy na nim udka ( jak na zdjęciu ) . Wkładamy do nagrzanego do 160 C piekarnika i pieczemy 20 minut , po tym czasie , wyciągamy blaszkę i smarujemy wierzch każdego uda , łyżką majonezu -obficie . Wsuwamy z powrotem do piekarnika i pieczemy około 20 minut , aż skórka zrobi się złocista ( jak na zdjęciu ) Gotowe ..kurak jest pyszny , soczysty i smakuje wybornie , naprawdę polecam , jest to zupełnie nowa odsłona pieczonego kurczaka .. 😉
Świetny pomysł 🙂 koniecznie muszę spróbować takiej wersji – przyznaje, że wygląda tak pysznie, że ma się ochotę zjeść od razu 🙂
Pozdrawiam gorąco.
Polecam , tak jak wygląda , tak też smakuje 😉
A wystarczy te 40 minut? Kurczaki są miękkie ?
Tak , majonez ma dużo tłuszczu i powoduje ,że kurczak szybciej się dopieka .
Dziękuje za odpowiedz. W takim razie nie pozostaje mi nic innego jak przetestować przepis 🙂
Ważne ,żeby piekarnik był rozgrzany do 160 C w momencie wstawiania kurczaka i koniecznie termoobieg ,można też przetrzymać 10 minut dłużej , jeśli się nie chcą zrumienić -każdy piekarnik piecze nieco inaczej . Pozdrawiam 😉
udka wyglądają bardzo smakowicie może w końcu przekonałabym moją drugą połówkę do nóg, bo u nas w domu tylko cycki i cycki 🙂 chciałam tylko zapytać czy ściągnełaś całą skórę w nogi ?
Nie ,nie ściągałam skóry . No tak faceci kochają cycki – moi też , nawet Ci mali 😉 Fakt te udka są smaczne i czasem odciągną od cyca 😉 Pozdrawiam 🙂