Uda kurczaka pieczone w majonezie i czosnku

5/5 - (2 votes)

Udka kurczaka pieczone w majonezie i czosnku 

Ta niezwykła potrawa powstała , w wyniku braków..a no tak , zabrakło mi oleju , więc nie było na czym smażyć , a majonez był najtłustszą rzeczą jaką znalazłam w domu – oprócz naszego kota 😉 No i łatwiej było użyć majonezu , niż wytapiać tłuszczyk z kochanego kociaka .. 😉 Tak więc , ratując kocie życie i żołądki domowników postanowiłam jednak  użyć majonezu , wyszło wspaniale , okazało się ,że kurczak dostał pyszną skórkę i nietypowy smak , a mięsko pozostało niebywale soczyste … Nawet kotu skapnął kawałek , za stresy ..  😉 

udka kurczaka w majonezie i czosnku

Składniki na 2 osoby :

  • 2 tylne ćwiartki z kurczaka
  • 1/2 łyżeczki granulowanego czosnku
  • 1/2 łyżeczki estragonu
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki ( lub słodkiej jeśli ktoś woli )
  • sól do smaku
  • 3 czubate łyżki majonezu

DSC_9428 (640x426)

Kurczaka płukamy , obcinamy ze wszystkich nadmiarów tłuszczu , skór itp farfocli 😉 Osuszamy papierowym ręcznikiem , następnie nacieramy z obu stron , czosnkiem , solą ,papryką i estragonem . Blaszkę do pieczenia smarujemy łyżką majonezu w miejscu , w którym ułożymy udka i kładziemy na nim udka ( jak na zdjęciu ) . Wkładamy do nagrzanego do 160 C piekarnika i pieczemy 20 minut , po tym czasie , wyciągamy blaszkę  i smarujemy wierzch każdego uda , łyżką majonezu -obficie . Wsuwamy z powrotem do piekarnika i pieczemy około 20 minut , aż skórka zrobi się złocista ( jak na zdjęciu ) Gotowe ..kurak jest pyszny , soczysty i smakuje wybornie , naprawdę polecam , jest to zupełnie nowa odsłona pieczonego kurczaka .. 😉

DSC_9436 (640x426)

 

Odwiedź nas także tu:

8 thoughts on “Uda kurczaka pieczone w majonezie i czosnku”

  1. Świetny pomysł 🙂 koniecznie muszę spróbować takiej wersji – przyznaje, że wygląda tak pysznie, że ma się ochotę zjeść od razu 🙂
    Pozdrawiam gorąco.

        1. Ważne ,żeby piekarnik był rozgrzany do 160 C w momencie wstawiania kurczaka i koniecznie termoobieg ,można też przetrzymać 10 minut dłużej , jeśli się nie chcą zrumienić -każdy piekarnik piecze nieco inaczej . Pozdrawiam 😉

  2. udka wyglądają bardzo smakowicie może w końcu przekonałabym moją drugą połówkę do nóg, bo u nas w domu tylko cycki i cycki 🙂 chciałam tylko zapytać czy ściągnełaś całą skórę w nogi ?

    1. Nie ,nie ściągałam skóry . No tak faceci kochają cycki – moi też , nawet Ci mali 😉 Fakt te udka są smaczne i czasem odciągną od cyca 😉 Pozdrawiam 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *