Udka bez kości smażone z pieczarkami , pyszny obiad
Udka bez skóry i kości ,to wyjątkowy rarytas . Mięso to doskonale nadaje się do smażenia , a już rewelacyjnie z pieczarkami . Pyszne danie , które robi się w kilkanaście minut , nie wymaga wielu przygotowań , a jest naprawdę smakowite ) W naszej skromnej domowej kuchni , jest to hit … Hity przemijają , wiem , ale ten jest wart zagrania choćby kilka razy 😉 Polecam , zdrowy , domowy posiłek , a do tego smaczny , czego można chcieć więcej ? Tak ! Mercedesa rocznik 2019 … 😉 Ok , ale to fikcja , sci-fi a my mówimy , piszemy o rzeczywistości , w której jest 20 letni Opel Astra … dziękuję niebiosom że jeździ 😉 No to do dzieła , czas smażyć , zamiast marzyć 😉
Składniki na 3 osób :
- 0,5 kg udek kurczaka bez kości i skóry
- 6 pieczarek , najlepiej niezbyt dużych
- 1 duża cebula
- 3 łyżki sosu terijaki
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżeczka granulowanego czosnku
- 1 płaska łyżeczka gałki muszkatołowej
- sól , pieprz do smaku
Udka płukamy w zimnej wodzie , osuszamy papierowym ręcznikiem . Mięso kroimy na mniejsze , ale nie zbyt małe kawałki . Dodajemy do niego sos terijaki , miód , granulowany czosnek i odstawiamy na godzinę lub dwie do lodówki . Na patelni podsmażamy na małej ilości oleju mięso z udek kurczaka , jak się zrumieni , dodajemy pokrojone pieczarki i cebulę . Doprawiamy gałka muszkatołową , solą do smaku . Smażymy wszystko tak długo , aż będzie smakowicie przypieczone i nie będzie wykazywało oznak surowizny . Trwa to około 15 minut . Na koniec wyłączamy gaz , doprawiamy pieprzem do smaku i serwujemy na gorąco z dowolnymi dodatkami 😉 Smacznego !
Po prostu pyszne…