Kapusta kiszona razem z czosnkiem i papryką w słoikach
Ten przepis , to eksperyment i do tego genialny . Gdzieś na jakiejś gruzińskiej stronie , widziałam , kiedyś kiszoną paprykę nadziewaną kapustą kiszoną , stwierdziłam że może być smaczna . Niestety jestem ciut leniwa , więc nie chciało mi się tyle dłubać no i szukać odpowiedniej wielkości papryki . Nikt przecież nie zje takiej wielkiej 😉 Więc wydumałam ,że przecież mogę wszystko posiekać i wrzucić do jednej miski , ukisić razem , a potem napchać do słoików . Jak zaczęłam wszystko przegotowywać , to wpadłam na pomysł ,że można dodać czosnek , uwielbiam kiszony z ogórków , więc ..czemu nie spróbować 😉 Tak powstała pyszna kiszona kapucha inna niż wszystkie , można ją potraktować jako gotową surówkę , gdyż smakuje wyśmienicie . Jedyny minus ma taki ,że po dodaniu czosnku przez kilka dni fermentacji zapach jest , że tak powiem nie wyjściowy 😉 Ale potem już nie czuć , wszystko pachnie kiszonką 😉
Składniki :
- 1 duża główka kapusty
- 3 kg kolorowej papryki , grubościennej
- 1 główka czosnku
- 3 łyżki soli
Kapustę szatkujemy jak najdrobniej się da , przekładamy do miski . Zasypujemy solą i wygniatamy do momentu , aż kapusta zmięknie i puści sok , dużo soku . Ugniatamy w misce jak najmocniej , nakrywamy folią aluminiową i odstawiamy na dobę . Po upływie tego czasu dodajemy pokrojoną cienko paprykę i wyciśnięty praską czosnek . Ponownie wygniatamy , porządnie .
Następnie ubijamy w misce i zostawiamy na 5-7 dni . Codziennie podnosimy folie i ugniatamy , po czym znowu ubijamy . Po upływie tego czasu , kapustę przekładamy do słoików , mocno w nich ugniatając , zakręcamy i odstawiamy . Tak przygotowana może stać nawet pół roku w chłodnym pomieszczeniu . Jest pyszna i bardzo zdrowa . Wystarczy wyjąc ze słoika doprawić pieprzem i można serwować jako przystawkę 😉 Smacznego !