Wegetariańska wieża
Co tu dzisiaj zrobić na obiad , czego jeszcze nie było .. Miałam w lodówce pierś z kurczaka i troszkę warzyw ..ale nie miałam ochoty na następne kotlety schabowe itp . Wymyśliłam , wieżę , czyli panierowany seler z czapeczką z bakłażana i pomidorów , uwierzcie wyszło pyszne i ..doskonale towarzyszyło kotletowi schabowemu z piersi kurczaka , który wywalczyły dzieciaki .. 😉 Tak więc , dzień bez kotleta , zamienił się w dzień z kotletem 😉 Ach faceci , Ci duzi i Ci mali zawsze by się cyckami zachwycali .. i nie tylko kurzymi , jeśli już prawdę mówimy .. to i indyczymi no i przede wszystkim innymi…pozostałymi , byle nie męskimi 😉
Składniki na około 4-5 wieżyczek :
- 1 średni bakłażan
- 1 puszka pomidorów krojonych
- 1 cebula średniej wielkości
- 1 ząbek czosnku
- 1 mały młody seler
- 2 jajka
- 1/2 szklanki bułki tartej
- 1/2 płaskiej łyżeczki cukru
- 2 łyżki sera tartego na drobnej tarce – goudy
- sól , chilli do smaku
Selera obieramy i kroimy w plastry o grubości 0,5 cm. Każdy plaster nacieramy solą i przecieramy miazgą z rozgniecionego czosnku – odstawiamy na około 20-30 minut . Jajka roztrzepujemy w miseczce , do drugiej wysypujemy bułkę tartą. Każdy plaster selera obtaczamy w jajku , następnie w bułce tartej i ponownie w jajku oraz ponownie w bułce tartej . Smażymy z obu stron na złocisty kolor na średnim ogniu , w dość głębokim oleju , tak żeby miały czas dojść w środku. Wykładamy na wyłożony ręcznikiem papierowym talerz , żeby odsączyć nadmiar tłuszczu. Bakłażana obieramy , kroimy i solimy – odstawiamy na jakimś sitku na bok na 20 minut ,żeby puścił sok i stracił goryczkę . Cebulkę kroimy i dorzucamy do bakłażana. Bakłażana i cebulę wrzucamy na mocno rozgrzaną patelnię , podsmażamy chwilkę , aż cebulka zacznie się rumienić. Dodajemy pomidory z puszki , sól , cukier , chilli w lubianej ilości i smażymy, dusząc około 20 minut ,aż sos zostanie zredukowany , a całość stanie się gęsta. Na talerzu układamy smażonego selera , na każdego dajemy łyżkę smażonego gorącego bakłażana z pomidorami , posypujemy serem i podajemy – można rzucić listek kolendry lub pietruszki dla dekoracji 😉 Pyszna , lekka przystawka lub danie główne.Smacznego 😉
Dzięki za (prze)[w]pis, pozdrawiam