Wieprzowina z Laosu , danie z woka
Dania z woka , są pyszne , szybkie i zdrowe , bo krótko smażone . Te wszystkie argumenty przekonują mnie ,żeby co jakiś czas , czyli kilka razy w miesiącu , sięgnąć po to magiczne naczynie 😉 A tak poważnie moje chłopaki kochają dania z woka , ogólnie lubują się w kuchni azjatyckiej więc , chcę czy nie i tak by na mnie wymusili 😉 Wieprzowina z Laosu jest pyszna , teraz w sklepach bez problemu można też kupić świeże składniki do jej przyrządzenia , czyli seler naciowy i kapustę pak -choi . Więc nic tylko zrobić i się zajadać , szczególnie jeśli macie mało czasu to danie wybitnie się sprawdzi 😉
składniki :
- 0,3 kg szynki lub schabu wieprzowego ( chudej wieprzowiny 😉 )
- 1 kapusta pak-choi
- 3 łodygi selera naciowego
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 1 marchew
- 1 papryka spiczasta , o cienkim miąższu
- szczypiorek
- 1 opakowanie makaronu sojowego vermicelli ( 200 g )
- 1 łyżeczka prażonego sezamu
- 1 łyżeczka sosu rybnego
- 1 płaska łyżeczka chilli ( jak nie lubicie ostrego , można pominąć )
- 1 łyżeczka oleju sezamowego
- 4 łyżki jasnego sosu sojowego
- 1 łyżeczka startego korzenia imbiru , świeżego
- 1 łyżeczka mielonych nasion kolendry
- 1 łyżka brązowego cukru trzcinowego
- 1 łyżka octu ryżowego
- sól do smaku
- olej do smażenia
Mięso drobno siekamy , wkładamy do miski dodajemy , jedną łyżkę sosu sojowego , jeden ząbek czosnku , wyciśnięty praską ,imbir , kolendrę , olej sezamowy , sól do smaku . Odstawiamy na około 2 godziny . Warzywa obieramy i kroimy , marchew i paprykę na cienkie zapałki , kapustę , cebulę , selera w większe kawałki . Rozgrzewamy woka , wlewamy do niego około 2 łyżek oleju . Jak już będzie mocno rozgrzany wrzucamy cebulę , smażymy , aż zacznie mięknąć . Następnie marchew , papryka , seler , wieprzowina .
Dodajemy cukier trzcinowy , ocet , sos rybny , resztę sosu sojowego , czosnek ,chilli i kapustę pak choi. Smażymy , ciągle mieszając na ogromnym ogniu , jak największym . Do czasu aż wieprzowina przestanie być surowa , to około niecałe 10 minut . Dorzucamy makaron , który wcześniej trzeba przygotować według zaleceń producenta ( jedyne słuszne 😉 ) . Mieszamy ,smażąc jeszcze około 2 -3 minut . Wykładamy na talerze i obficie posypujemy szczypiorkiem i prażonym sezamem . Serwujemy natychmiast , ma być świeże i gorące 😉 Smacznego !