Wieprzowina z Laosu , danie z woka

4/5 - (3 votes)

Wieprzowina z Laosu , danie z woka

Dania z woka , są pyszne , szybkie i zdrowe , bo krótko smażone . Te wszystkie argumenty przekonują mnie ,żeby co jakiś czas , czyli kilka razy w miesiącu , sięgnąć po to magiczne naczynie 😉 A tak poważnie moje chłopaki kochają dania z woka , ogólnie lubują się w kuchni azjatyckiej więc , chcę czy nie i tak by na mnie wymusili 😉 Wieprzowina z Laosu jest pyszna , teraz w sklepach bez problemu można też kupić świeże składniki do jej przyrządzenia , czyli seler naciowy i kapustę pak -choi . Więc nic tylko zrobić i się zajadać , szczególnie jeśli macie mało czasu to danie wybitnie się sprawdzi 😉 

składniki :

  • 0,3 kg szynki lub schabu wieprzowego ( chudej wieprzowiny 😉 )
  • 1 kapusta pak-choi
  • 3 łodygi selera naciowego
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 marchew
  • 1 papryka spiczasta , o cienkim miąższu
  • szczypiorek
  • 1 opakowanie makaronu sojowego vermicelli ( 200 g )
  • 1 łyżeczka prażonego sezamu
  • 1 łyżeczka sosu rybnego
  • 1 płaska łyżeczka chilli ( jak nie lubicie ostrego , można pominąć )
  • 1 łyżeczka oleju sezamowego
  • 4 łyżki jasnego sosu sojowego
  • 1 łyżeczka startego korzenia imbiru , świeżego
  • 1 łyżeczka mielonych nasion kolendry
  • 1 łyżka brązowego cukru trzcinowego
  • 1 łyżka octu ryżowego
  • sól do smaku
  • olej do smażenia

Mięso drobno siekamy , wkładamy do miski dodajemy , jedną  łyżkę sosu sojowego , jeden ząbek czosnku , wyciśnięty praską ,imbir , kolendrę , olej sezamowy , sól do smaku . Odstawiamy na około 2 godziny . Warzywa obieramy i kroimy , marchew i paprykę na cienkie zapałki , kapustę , cebulę , selera w większe kawałki . Rozgrzewamy woka , wlewamy do niego około 2 łyżek oleju . Jak już będzie mocno rozgrzany wrzucamy cebulę , smażymy , aż zacznie mięknąć . Następnie marchew , papryka , seler , wieprzowina .



Dodajemy cukier trzcinowy , ocet , sos rybny , resztę sosu sojowego , czosnek ,chilli i kapustę pak choi. Smażymy , ciągle mieszając na ogromnym ogniu , jak największym . Do czasu aż wieprzowina przestanie być surowa , to około niecałe  10 minut . Dorzucamy makaron , który wcześniej trzeba przygotować według zaleceń producenta ( jedyne słuszne 😉 )  . Mieszamy ,smażąc jeszcze około 2 -3 minut . Wykładamy na talerze i obficie posypujemy szczypiorkiem i prażonym sezamem . Serwujemy natychmiast , ma być świeże i gorące 😉 Smacznego !

 

Odwiedź nas także tu:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *