Zakwas owsiany na żurek
Wielkanoc już za pasem , więc czas pomyśleć o przygotowaniu domowych zakwasów , na żur lub barszcz biały . Wiadomo , czym były by te święta , bez białej kiełbasy i żurku lub barszczu białego 😉 Zakwas robi się banalnie prosto , a jest o niebo lepszy od kupnych , dziwnych bełtów . Zawiera tylko naturalne składniki , a sami możemy zdecydować z jakiej mąki powstanie . Żurek na bazie , zakwasu owsianego jest delikatniejszy w smaku , lżejszy od takiego na bazie zakwasu żytniego . Warto poeksperymentować i znaleźć własny smak . Dodatkowo , miło błysnąć przed rodzinką ,że żurek jest na własnym zakwasie…. 😉
Składniki na 1 litr zakwasu ( wystarcza na około 4 l żurku ) :
- 1 słoik o pojemności 1 litra
- 5 czubatych, łyżek mąki owsianej lub 6 łyżek płatków owsianych, zmielonych w młynku do kawy 😉
- 1 główka czosnku
- 15 kulek ziela angielskiego i tyle samo ziaren pieprzu
- 3-4 liście laurowe
- woda
- ewentualnie łyżeczka soku z kiszonych ogórków lub kapusty dla przyśpieszenia fermentacji
- gaza , plus gumka recepturka
Mąkę wsypujemy do słoika , dodajemy przekrojoną na pół główkę czosnku , razem z łupinami ( mają najwięcej aromatu ) . Dokładamy ziele angielskie , pieprz , liście laurowe . Zalewamy wodą ( ja zawsze używam letniej kranówki ) , tak aby od górnej krawędzi słoika , pozostało około 3 -4 cm wolnej przestrzeni . Mieszamy dokładnie , żeby mąka się rozprowadziła . Można dodać sok z kiszonek ,żeby zakwas szybciej zaczął pracować . . Wierzch słoika okrywamy gazą , łapiemy ją gumką recepturką ,żeby się nie zsuwała i stawiamy w ciepłym miejscu na około 7-8 dni , raz dziennie mieszając . Po upływie tego czasu , zakwas powinien być gotowy , im dłużej go przetrzymamy , tym będzie bardziej kwaśny . Nadmiar ,możecie spokojnie przelać do butelki, zakręcić i wstawić do lodówki , posłuży Wam nawet po trzech miesiącach . Smacznego !