„Zapiekanka Ogrodnika ” pyszna i prosta
Zapiekanka Ogrodnika , to przepis ratunkowy 😉 Moi chłopcy uwielbiają zapiekanki , szczególnie starszy syn, jest ich wielkim fanem i dobrze , bo są proste ,pieką się same , a dodatkowo co zostanie z obiadu , świetnie nada się na kolację – jednym daniem , załatwiamy sprawę dwóch posiłków 😉 Ten konkretny przepis powstał , z tego co akurat miałam pod ręką , a takie przepisy są zawsze najlepsze , jak to wielokrotnie powtarzam 😉 Polecam , zdrowy , smaczny i prosty obiad , który możecie przygotować wcześniej , a w razie potrzeby podgrzać i gotowe 😉
Składniki :
- 1 opakowanie mięsa mielonego , drobiowego- np z udek ( 400 g )
- kawałek dyni piżmowej ( około 1/2 )
- 4 ziemniaki
- 1 mała cukinia
- 1 puszka , czerwonej fasolki
- 2 cebule
- 1 szklanka passaty lub koncentrat pomidorowy z wodą
- 1 łyżeczka cukru
- czosnek granulowany
- 1 łyżeczka tymianku
- 1 łyżka wędzonej papryki , słodkiej
- 1 łyżeczka ostrej papryki
- sól do smaku
sos beszamelowy :
- duża łyżka masła ,
- duża łyżka mąki ,
- 0,5 szklanki słodkiej śmietanki 12%
- 0,5 szklanki mleka 1,5% ,
- szczypta soli i mielonej gałki muszkatołowej do smaku
Wszystkie warzywa , cienko skrawamy na mandolinie do warzyw . Plasterki mają być tak cienkie , że można z nich zrobić szkła do okularów 😉 Czerwoną fasolkę odcedzamy z zalewy i płukamy pod bieżącą wodą na sitku ,żeby nie barwiła zapiekanki . Przygotowujemy beszamelowy sos -do małego garnka wrzucamy masło i na nie wsypujemy mąkę, na małym ogniu podgrzewamy wszystko, mieszając, aż uzyskamy gładką masę do której stopniowo dolewamy mleko i śmietankę nie przestając mieszać ,aż do uzyskania konsystencji lejącego, gęstego sosu ( gdyby robił się zbyt gęsty można dolać więcej mleka lub śmietanki ) doprawić solą i gałką muszkatołową . Passatę mieszamy z cukrem , solą do smaku .
Teraz w foremce do zapiekania , układamy w dowolny sposób warzywa , warstwami , naprzemiennie np . ziemniaki , solimy , posypujemy czosnkiem , układamy cebulkę .Następnie plasterki dyni , solimy , ponownie sypiemy czosnkiem . Kolej na cukinię , mięso mielone , znowu sól i czosnek , tymianek .Teraz fasolka , ponownie dynia , sól , czosnek , cebula , cukinia , wędzona i ostra papryka , ziemniaki , sól , czosnek , passata . Całość wkładamy do piekarnika nastawionego na 170 C , pieczemy przykryte folią aluminiową , przez około 60 minut , po tym czasie odkrywamy , polewamy beszamelem i ponownie wkładamy do piekarnika , na 30 minut , już bez przykrycia . Gotowe , najlepiej kroi się jak trochę przestygnie , smakuje zawsze , po odgrzaniu , drugiego dnia , jeszcze lepsza 😉 Ciekawym i smacznym dodatkiem , do zapiekanki mogą być , marynowane pomidorki koktajlowe ( przepis tutaj 😉 ) Smacznego !
Wygląda przepysznie…i tak samo pewnie smakuje 🙂
Przepyszne