Zapiekanka sadownika

Rate this post

Zapiekanka sadownika 

Danie o nietypowych składnikach i aromatach , połączenie pachnących jabłek , prosto z sadu , słodkawej soczystej wieprzowiny  i zapiekanych ziemniaków. Naprawdę udane połączenie , wszystko co najlepsze w jednej zapiekance, w jednym garnku . Dla niektórych w zapiekance sadownika , może brzmieć nieco kontrowersyjnie używanie cynamonu do mięsa , ale uwierzcie , nikt nie został otruty i żadne zwierzę , nie ucierpiało podczas przygotowania produktu , no chyba że z przeżarcia 😉 . Bezproblemowe danie , na każda okazję . Szczególnie lubiane przez moje dzieci , chociaż pies już nie był taki szczęśliwy jak dostał resztki – bestia nie lubi jabłek , no ale mięsko przecedził i połknął  😉 

zapiekanka sadownika

Składniki :

DSC_9855DSC_9856

Ziemniaki obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach , skrapiamy cytryną , żeby nie ściemniały , dodajemy musztardę  – mieszamy . Jabłka obieramy , ścieramy na tarce , tak samo jak wcześniej ziemniaki , dodajemy do ziemniaków , solimy , mieszamy i wykładamy do wysmarowanej tłuszczem – olejem , formy do zapiekania . Mielone mięso podsmażamy z dodatkiem cynamonu, gałki , pieprzu i soli  na złocisty kolor , następnie układamy na ziemniakach ( jak na zdjęciu ) ..

DSC_9857DSC_9858

Na warstwie mięsa , układamy plastry sera i zalewamy jogurtem greckim wymieszanym z majerankiem , solą i pieprzem . Zapiekankę pieczemy około 45-55 minut w temperaturze 150 C bez termoobiegu , w razie potrzeby nakrywamy wierzch folia ,żeby się nie przypaliła . Gotowe , jak to u zapiekanek bywa , najsmaczniejsza drugiego dnia odgrzewana 😉

DSC_9859DSC_9862

Odwiedź nas także tu:

1 thought on “Zapiekanka sadownika”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *